Indonesisch vliegtuig stort neer kort na opstijgen
09 Jan 2021, 14:00
foto
Een Boeing 737-500 van Sriwijaya Air is vanmorgen kort na het opstijgen vanuit de Indonesische hoofdstad Jakarta neergestort in zee. Aan boord waren 62 mensen. Reddingswerkers hebben wrakstukken gevonden van vermoedelijk het gecrashte toestel. (Beeld: Reuters)


Een Sriwijaya Air-vliegtuig is vanmorgen in zee neergestort, minuten nadat het was opgestegen vanuit de hoofdstad van Indonesië, Jakarta op een binnenlandse vlucht met 62 mensen aan boord. Het lot van de passagiers is niet bekend.
De Boeing 737-500, op weg naar Pontianak in West-Kalimantan, verdween van de radarschermen na het opstijgen net na 14.30 uur. Het toestel was 30 minuten na de geplande tijd opgestegen vanwege zware regenval.


De Indonesische minister van Transport, Budi Karya, vertelde op een persconferentie dat 62 mensen aan boord van vlucht SJ 182 waren geweest, waaronder 12 bemanningsleden. De website detik.com citeerde hem en zei dat het vliegtuig neerstortte in de buurt van het eiland Laki, ongeveer 20 km van de luchthaven.

Reddingsdienst Basarnas zei in een verklaring dat het een team naar het Thousand Islands-gebied zou sturen om te helpen bij het zoeken naar slachtoffers "na de crash van Sriwijaya Air SJ 182".

Alle mensen aan boord waren Indonesiër, zei de transportveiligheidscommissie van Indonesië. De Indonesische marine had de locatie van het vermiste vliegtuig vastgesteld en er waren schepen ernaartoe gestuurd, zei een marine-ambtenaar. De autoriteiten zeiden niet of ze verwachten overlevenden te vinden.

De CEO van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Sriwijaya Air, Jefferson Irwin Jauwena, vertelde op een persconferentie dat het vliegtuig vóór de vlucht in goede staat verkeerde. De bijna 27 jaar oude Boeing 737-500 was veel ouder dan het door problemen geplaagde 737 MAX-model van Boeing, waarvan er één eind 2018 neerstortte nabij Jakarta, waarbij alle 189 mensen aan boord van de Lion Air-vlucht omkwamen. Oudere 737-modellen worden veel gevlogen en hebben niet hetzelfde systeem waar de MAX-veiligheidscrisis omdraait.

Een woordvoerster van Boeing zei: "We zijn op de hoogte van berichten in de media uit Jakarta en volgen de situatie nauwlettend. We zijn bezig om meer informatie te verzamelen".

De vluchtvolgservice Flightradar24 zei dat de Boeing-jet om 14.36 uur lokale tijd vertrok en binnen vier minuten was geklommen om 3.300 meter te bereiken. Het begon toen aan een steile afdaling en stopte 21 seconden later met het verzenden van gegevens.

Een woordvoerster van het ministerie van Transport zei dat de luchtverkeersleiding op de internationale luchthaven Soekarno-Hatta de piloot had gevraagd waarom het vliegtuig naar het noordwesten vloog in plaats van op de verwachte vliegroute, enkele seconden voordat het verdween.

Er waren geen directe aanwijzingen over de oorzaak van de plotselinge daling en veiligheidsexperts benadrukken dat de meeste vliegtuigongevallen worden veroorzaakt door een cocktail van factoren. Het kan maanden duren voordat al die factoren zijn vastgesteld.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April