MinFin: Heropstart geldtransporten volgende week
08 Jan 2021, 18:58
foto


De heropstart van de geldtransporten begint volgende week. Dat kondigt minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning aan. Belangrijk is om de koers te verlagen en te stabiliseren. De heropstart van de geldtransporten wordt als eerste actie in dit streven aangemerkt. De bewindsman zegt dat er parallel ook andere maatregelen in uitvoering zijn om de rust op de valutamarkt structureel te herstellen.

De regering zet zich in om de prijzen van basisgoederen in de winkels op kort termijn te verlagen. De prijsverlaging is onderdeel van een groter pakket aan maatregelen, laat minister Achaibersing optekenen door de Communicatie Dienst Suriname. Hij stelt dat de regering nu de laatste hand legt aan een serie maatregelen voor de gezondmaking van de economie.

Met de prijsverlaging van de basisgoederen hoopt de regering haar in gang gezette herstel en stabilisatieproces direct tastbaar te maken voor de burgers. Importeurs zullen de beschikking krijgen over US-dollars tegen een koers van 14.29. Ze zullen dat echter pas krijgen als hun goederen in Suriname zijn aangekomen en zijn ingeklaard. Op deze wijze wil de regering voorkomen dat de valuta voor andere doeleinden wordt gebruikt.

Aan de andere kant zullen consumenten ook worden gestimuleerd zo veel als mogelijk Surinaamse producten te kopen. Deze projecten zijn nu in de maak, zegt de bewindsman die er samen met zijn collega van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie mee bezig is. Hij kondigt ook de publicatie van de nieuwe lijst met verlaagde basisgoederen. De lijst zal worden uitgebreid met meer verbruiksartikelen. Importeurs worden voortaan verplicht hun maximumprijzen te publiceren en erop toe te zien dat deze door de wederverkopers worden nageleefd.

Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April