Brazilië: Meer dan 200.000 Covid-19-doden
09 Jan 2021, 18:16
foto
Het aantal Covid-19-infecties en doden blijft verontrustend toenemen in Brazilië. Het land heeft al meer dan 200.000 Covid-19-doden geregistreerd. (Foto: Anadolu)


Het dodental van Covid-19 in Brazilië is donderdag de 200.000 gepasseerd te midden van een stijgende tweede golf. Brazilië heeft na de Verenigde Staten wereldwijd het hoogste aantal doden door het virus.  De toenemende cijfers drukken het optimisme dat er verlichting zal komen in 2021, de kop in. De regering van Brazilië heeft vernietigende kritiek gehad over de wijze waarop zij omgaat met de pandemie.

Volgens cijfers van het ministerie van Volksgezondheid heeft het nieuwe coronavirus nu 200.498 mensen gedood in Brazilië. Het dodental in de VS staat meer dan 368.000.

Brazilië meldde een recordaantal nieuwe gevallen - 87.843 - en het op een na hoogste aantal dagelijkse sterfgevallen - 1.524 - sinds het begin van de pandemie.

Velen verwachtten dat de pandemie in 2021 zou afnemen, maar dit jaar is Brazilië begonnen met een storm van controverse over mazen in het vaccinatieplan van de regering en de voortdurende bagatellisering van CovidD-19 door president Jair Bolsonaro.

De situatie zal in Brazilië nog veel erger worden voordat het beter wordt, waarschuwt Paulo Lotufo, een epidemioloog aan de Universiteit van Sao Paulo. "Ik weet niet eens hoe we januari zullen doorkomen", zei hij tegen persbureau AFP. "Veel gezondheidswerkers zijn uitgeput. Mensen hebben met enorm veel leed te maken gehad. "

Gevecht vaccin

Bolsonaro, die deskundig advies op elk moment heeft getrotseerd over het beheersen van de pandemie, heeft vastgehouden aan hetzelfde script als de wereld vaccinatiecampagnes start. Hij heeft lockdowns, gezichtsmaskers en andere "hysterie" voortdurend gehekeld.

Critici beschuldigen hem ervan de scepsis tegen het vaccin aan te wakkeren door te zeggen dat hij niet van plan is zich te laten vaccineren. Hij grapte dat de prik, "je in een alligator kan veranderen".

Brazilië heeft nog geen startdatum vastgesteld voor zijn vaccinatieprogramma. Minister van Volksgezondheid, Eduardo Pazuello, zei donderdag dat het zou beginnen "op 20 januari, in het beste geval ... en uiterlijk begin maart".

De regering heeft moeite om voldoende vaccindoses te verkrijgen voor de 212 miljoen mensen in Brazilië. De autoriteiten schoten vorige week te kort toen ze probeerden genoeg injectiespuiten te kopen. Het lukte ze om minder dan 3 procent van de benodigde 300 miljoen veilig te stellen.

"De lijst met fouten van de regering bij de aanpak van de pandemie is wereldwijd ongeëvenaard", zegt politiek analist Sylvio Costa, oprichter van de nieuwssite Congresso em Foco. "Bolsonaro is de meest koppige en geobsedeerde van de Covid-19-ontkenners, en hij veroorzaakt een catastrofe."

De president, die volgend jaar herkiesbaar is, staat ondertussen voor een raadsel: op 1 januari stopte de regering met het betalen van maandelijkse Covid-hulpbetalingen aan 68 miljoen arbeiders met een laag inkomen. Het programma had hem geholpen de pandemie te doorstaan ​, terwijl zijn populariteit intact bleef, maar zorgde voor een torenhoog begrotingstekort.

Bolsonaro zei dinsdag dat "Brazilië blut is" en beschuldigt het "door de pers aangewakkerde virus".

Analisten voorspellen dat de grootste economie van Latijns-Amerika een krimp van 4,36 procent zal rapporteren voor 2020 en een teleurstellend herstel van 3,4 procent dit jaar.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April