Democraten haasten zich naar tweede afzetting Trump
08 Jan 2021, 10:39
foto
Honderden aanhangers van president Donald Trump gingen er woensdag toe over het Capitool te belegeren. (Foto: Reuters)


Democraten in het Congres overwegen om president Donald Trump voor de tweede keer in staat van beschuldiging te zetten. De overweging van de democraten vandaag komt twee dagen nadat Trump zijn valse beweringen over verkiezingsfraude een menigte hebben aangezet het Amerikaanse Capitool te bestormen.

Democratische leiders, waaronder de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi en leider van minderheden in de Senaat, Chuck Schumer, riepen op tot onmiddellijke afzettingsprocedures als vicepresident Mike Pence en het kabinet van Trump weigerden stappen te ondernemen om Trump uit de functie te verwijderen. "De gevaarlijke en opruiende daden van de president vereisen dat hij onmiddellijk uit zijn ambt wordt gezet", zeiden ze donderdagavond in een verklaring waarin ze Trump beschuldigden van het aanzetten tot een "opstand".

Toen de oproepen tot zijn afzetting donderdag toenamen, bracht Trump een video uit waarin hij het geweld aan de kaak stelde waarbij vijf mensen om het leven kwamen. De Republikeinse president kwam nog het dichtst bij het toegeven van zijn verlies bij de presidentsverkiezingen van 3 november en beloofde een soepele overgang naar een "nieuwe regering" te verzekeren. Verkozen president Joe Biden, een democraat, wordt op 20 januari beëdigd.

De woorden van Trump stonden in schril contrast met zijn toespraak op woensdag, toen hij een menigte van duizenden aanspoorde om naar het Capitool te gaan, terwijl het Congres bijeenkwam om de verkiezingsoverwinning van Biden te bevestigen.

Relschoppers bestormden het gebouw, overweldigden de politie en dwongen de autoriteiten om wetgevers te vervoeren naar veilige locaties voor hun eigen veiligheid.

Een politieagent van het Capitool stierf aan de verwondingen opgelopen bij de aanval, zei de politie donderdag laat. Een vrouwelijke demonstrant werd doodgeschoten door de autoriteiten en drie mensen stierven door medische noodgevallen.

De FBI loofde een beloning van maximaal US$ 50.000 uit voor informatie over mensen die verantwoordelijk zijn voor het plaatsen van pijpbommen in het hoofdkantoor van de twee belangrijkste Amerikaanse politieke partijen. Het bureau heeft een foto vrijgegeven van een verdachte die handschoenen en een hoodie draagt ​​en een voorwerp bij zich heeft.

In tijdnood
Met minder dan twee weken te gaan in de ambtstermijn van Trump, was het niet duidelijk of er genoeg tijd over was om het afzettingsproces te voltooien. Pelosi heeft geen besluit aangekondigd, hoewel ze op een persconferentie duidelijk maakte dat de gewone democraten in haar caucus actie wilden na de belegering van woensdag.

Als Trump in het Huis wordt afgezet, zou hij in theorie terechtstaan ​​in de door de Republikeinen gecontroleerde Senaat, die volgens planning tot 19 januari in reces zal zijn. De assistenten van Mitch McConnell, de leider van de meerderheid, hebben niet gezegd wat hij zou doen als het Huis instemt met de inbeschuldigingstelling.

Het door de Democraten geleide Huis beschuldigde Trump in december 2019 omdat hij de president van Oekraïne onder druk had gezet om Biden te onderzoeken, maar de Republikeinse Senaat sprak hem in februari 2020 vrij. Slechts twee andere presidenten in de geschiedenis zijn in staat van beschuldiging gesteld, en geen enkele is ooit twee keer aangeklaagd.

Democraten zullen de senaat controleren na twee opeenvolgende verkiezingen in Georgia op dinsdag, maar de nieuwe senatoren, Jon Ossoff en Raphael Warnock, zullen pas worden beëdigd als deelstaat de resultaten heeft bevestigd. De deadline van de deelstaat om dit te doen is 22 januari, hoewel het eerder zou kunnen komen.

Een dag nadat zijn aanhangers het Capitool hadden bestormd gaf president Donald Trump een verklaring. Hij sloeg daarbij een verzoenende toon aan die zeer zeldzaam was tijdens zijn presidentschap. (Foto: Reuters)

In de video van donderdag sloeg een vlakke Trump een zeldzame verzoenende toon aan en riep op tot 'genezing'. Donderdagochtend beweerde Trump echter nog steeds dat de verkiezingen waren gestolen, en hij gaf zijn verlies ook niet toe.

Sinds november heeft Trump de verkiezingsresultaten ongegrond aan de kaak gesteld als "vervalst" vanwege wijdverbreide fraude.

De Trump-campagne en zijn bondgenoten hebben tientallen rechtszaken aangespannen tegen het aantal stemmen, maar ze werden bijna allemaal afgewezen door staats- en federale rechtbanken. Verkiezingsfunctionarissen hebben gezegd dat er geen bewijs is om de beweringen van Trump te ondersteunen.

Pelosi en Schumer riepen het kabinet van Pence en Trump op om een ​​beroep te doen op het 25e amendement van de Amerikaanse grondwet, waardoor ze de president van zijn bevoegdheden kunnen ontdoen als hij de taken van zijn ambt niet kan vervullen. Pence verzet zich hiertegen, aldus een adviseur.

Ten minste twee Republikeinen, de gouverneur van Maryland, Larry Hogan, en de Amerikaanse vertegenwoordiger Adam Kinzinger, zeiden dat Trump moest gaan. De redactionele pagina van Wall Street Journal, gezien als een leidende stem van het Republikeinse establishment, riep Trump donderdagavond op om af te treden.

Verschillende hoge ambtenaren van de Trump-regering zijn afgetreden uit protest tegen de invasie van het Capitool, waaronder twee kabinetsleden: Elaine Chao, de minister van Transport en McConnell's vrouw, en Betsy DeVos, de minister van Onderwijs.

Op een persconferentie om zijn keuze voor procureur-generaal bekend te maken, gaf Biden Trump de schuld voor het aanzetten tot de aanval, maar gaf hij geen commentaar op zijn mogelijke verwijdering.

Het congres bevestigde donderdag vroeg de verkiezingsoverwinning van Biden, nadat de autoriteiten het Capitool hadden ontruimd. Meer dan de helft van de House Republikeinen en acht Republikeinse senatoren stemden om de verkiezingsresultaten van sommige staten aan te vechten en steunden Trump.

De president heeft zichzelf geïsoleerd tussen een kleine kring van diehard adviseurs en haalde uit naar degenen die hij als deloyaal beschouwt, waaronder Pence. Trump heeft geprobeerd Pence over te halen te voorkomen dat het Congres Biden's overwinning bekrachtigde.
Advertenties