‘Schandelijk’, wereld reageert op bestorming Capitool
07 Jan 2021, 02:52
foto
Aanhangers van president Donald Trump breken door barricades voor het Capitool-gebouw. (Foto: AP)


De aanhangers van Donald Trump bestormden een congreszitting die werd gehouden om de verkiezingsoverwinning van Joe Biden te bevestigen. Wereldleiders volgen met "bezorgdheid" de ontwikkelingen in Washington, DC. Een vrouw die was neergeschoten, is overleden aan de verwondingen.

Uren na een buitengewone betoging door Trump die zijn nederlaag betwistte, braken met vlaggen zwaaiende aanhangers barricades buiten het Capitool af en stormden naar binnen, waarbij de speciale sessie in een noodreces terechtkwam toen demonstranten de kamers binnenkwamen.

Het wanhopige bod van Trump op het laatste moment om zijn verkiezingsverlies ongedaan te maken, leidde tot chaos en beschuldigingen van een poging tot 'staatsgreep', waarbij verschillende landen de aanhangers van Trump opriepen kalm en terughoudend te zijn.

Turkije
Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken riep alle partijen in de Verenigde Staten op om terughoudend en kalm te zijn. "Turkije volgt de zorgwekkende ontwikkelingen in de VS, waaronder pogingen om het Capitool te bestormen", zei het ministerie in een verklaring. "Wij geloven dat de VS deze binnenlandse crisis kalm zal overwinnen."

De verklaring riep ook Turkse burgers in de VS op om weg te blijven van drukke plaatsen en waar demonstraties werden gehouden.

De Turkse parlementsvoorzitter Mustafa Sentop zei op Twitter: “We volgen de gebeurtenissen in de VS met bezorgdheid en roepen de partijen op tot rust. Wij geloven dat problemen altijd binnen wet en democratie zullen worden opgelost. "

NAVO
NAVO-chef Jens Stoltenberg riep op tot respect voor de uitkomst van de verkiezingen van november vorig jaar. "Schokkende scènes in Washington, DC", tweette Stoltenberg. "De uitkomst van deze democratische verkiezingen moet worden gerespecteerd."

Duitsland
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, zei dat de vijanden van de democratie de geweldsscènes in het Capitool zullen toejuichen. Hij riep Trump op om de beslissing van de Amerikaanse kiezers te accepteren. In een tweet die werd geplaatst nadat demonstranten de zetel van de Amerikaanse wetgevende macht hadden bestormd, zei Maas dat het geweld was veroorzaakt door opruiende retoriek.

"De vijanden van de democratie zullen in de wolken zijn met deze vreselijke beelden uit Washington DC", schreef hij woensdag. "Trump en zijn aanhangers moeten eindelijk de beslissing van Amerikaanse kiezers accepteren en de democratie niet langer vertrappen."

Canada
De Canadese premier Justin Trudeau uitte zijn bezorgdheid over de gewelddadige scènes en zei dat Canada "bezorgd was en we de situatie van minuut tot minuut volgen".

"Ik denk dat de Amerikaanse democratische instellingen sterk zijn, en hopelijk zal alles binnenkort weer normaal worden", vertelde Trudeau aan het radiostation News 1130 in Vancouver.

Verenigd Koninkrijk
De Britse premier Boris Johnson veroordeelde de "schandelijke scènes" en drong aan op een vreedzame overgang naar het presidentschap van de democraat Joe Biden.

“Schandelijke scènes in het Amerikaanse Congres. De Verenigde Staten staat ​​voor democratie over de hele wereld en het is nu van vitaal belang dat er een vreedzame en ordelijke machtsoverdracht plaatsvindt ”, zei Johnson op Twitter.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April