Venezuela heeft rivaliserende parlementen na betwiste stemming
06 Jan 2021, 03:57
foto
Diosdado Cabello, gekozen kandidaat van de Venezolaanse United Socialist Party, houdt een foto vast van wijlen president Hugo Chavez net voor de inauguratie van de nieuwe termijn van het Venezolaanse parlement in Caracas. (Foto: Reuters)


De regerende Socialistische Partij van Venezuela heeft dinsdag een parlement ingehuldigd dat wordt gecontroleerd door bondgenoten van president Nicolas Maduro, terwijl de oppositie een rivaliserende commissie van wetgevers in een virtuele sessie heeft ingesteld na omstreden verkiezingen op 6 december. De oppositie, geleid door voorzitter Juan Guaido, had de stemming geboycot, die algemeen als frauduleus werd beschouwd door tegenstanders van Maduro en veel westerse landen. Op 26 december keurde het door de oppositie gecontroleerde parlement een statuut goed dat de termijn verlengt tot 2021.

Maar het waren wetgevers en bondgenoten van de Socialistische Partij die dinsdag het wetgevende paleis fysiek bezetten, ernaartoe liepen vanaf een nabijgelegen plein, met foto's van wijlen president Hugo Chavez en grondlegger Simon Bolivar. De verschuiving markeert een formele consolidatie van de macht voor Maduro, die er begin 2019 kwetsbaar uitzag toen de Verenigde Staten en tientallen andere landen Guaido erkenden als de rechtmatige leider van Venezuela.

"Jullie zijn voorbeelden voor de wereld van hoe democratie moet worden uitgeoefend", zei Jorge Rodriguez, voormalig minister van Informatie, die werd benoemd tot voorzitter van de nieuwe Nationale Vergadering onder leiding van de Socialistische Partij en beëdigde bij 227 wetgevers. "We zijn hier volgens constitutioneel mandaat."

Wegen in de buurt werden afgesloten door veiligheidstroepen. De ceremonie markeerde het symbolische einde van de vijfjarige strijd van de oppositie om Maduro te verzwakken nadat het in 2015 een verpletterende overwinning had behaald bij de parlementsverkiezingen.

Maar de controle over het parlement zal Maduro's bondgenoten weinig capaciteit geven om een ​​kreupele economie te verbeteren die wordt geknecht door Amerikaanse sancties. En het opperste gerechtshof had in ieder geval jarenlang de oppositiewetgevers verlamd door al hun maatregelen van de tafel te vegen.

"Ik ben niet op de hoogte van de vergadering, ik ben bezig mijn problemen op te lossen", zegt Maria Rojas (49), die in het kantoor van de burgemeester van Caracas werkt. "God is de enige die de situatie kan oplossen."

Internationale reactie
De vertrekkende regering van de Amerikaanse president Donald Trump heeft erkend dat de Venezolaanse oppositie haar eigen termijn verlengt. "President Guaido en de Nationale Vergadering zijn de enige democratische vertegenwoordigers van het Venezolaanse volk zoals erkend door de internationale gemeenschap", zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Mike Pompeo. dinsdag in een verklaring. "Ze moeten worden bevrijd van Maduro's intimidatie, bedreigingen, vervolging en ander misbruik."

Andere internationale aanhangers van Guaido, waaronder de Europese Unie, moeten nog zeggen of ze het erover eens zijn of de oppositie het parlement nog steeds rechtmatig controleert.

Het besluit heeft geleid tot breuken binnen de coalitie van Guaido, waarbij een grote oppositiepartij zich onthield van de stemming over de verlenging en verschillende individuele wetgevers aankondigden dat ze na 5 januari zouden stoppen als wetgever. In het afgelopen jaar is de publieke goedkeuring voor Guaido verminderd, terwijl Maduro enige steun van de bevolking behoudt.

De aankomende inhuldiging van de Amerikaanse president-elect Joe Biden op 20 januari, na jaren van escalerende Amerikaanse sancties en diplomatieke druk op Maduro onder Trump, vertegenwoordigt een andere onzekerheid voor Guaido. Biden heeft Maduro herhaaldelijk een dictator genoemd en heeft gezegd dat hij met andere landen zou samenwerken om vrije en eerlijke verkiezingen in Venezuela te zoeken, maar hij heeft geen details uiteengezet over het beleid dat hij van plan is te implementeren ten aanzien van de olierijke natie.

Maduro noemt Guaido een door de VS gesteunde marionet die hem via een staatsgreep wil verdrijven. Hij heeft gezegd dat de verkiezingen van 6 december dezelfde electorale voorwaarden hadden als de stemming van 2015 die door de oppositie werd gewonnen. Maduro, die de steun behoudt van de strijdkrachten en bondgenoten zoals Cuba, Rusland en Iran, hielp wetgevers van de oppositie uit het congreshoofdkwartier te duwen en dwong tientallen wetgevers in ballingschap.

Guaido heeft een "diplomatiek offensief" gezworen om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk landen weigeren de legitimiteit van het door socialisten gehouden congres te erkennen, en riep aanhangers op om de straat op te gaan. "De dictatuur wedde dat we het land zouden verlaten en het antwoord is simpel: hier zijn we, hier is de Nationale Vergadering die de grondwet verdedigt", zei Guaido tijdens de virtuele sessie van dinsdag.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April