Proefproject veiligheidszone in Paramaribo centrum gestart
06 Jan 2021, 02:02
foto
Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie bij de opening van de Veiligheidszone Paramaribo Centrum. (Foto's: René Gompers)


Het ministerie van Justitie en Politie is begonnen met een proefproject voor veiligheidszones. Minister Kenneth Amoksi  heeft dinsdag de Veiligheidszone Paramaribo Centrum geopend. De politie, militairen, de veiligheidsdienst van de Centrale Bank van Suriname, en de Beveiligings- en Bijstandsdienst (BBS) gaan 24 uur per dag door het gebied patrouilleren. “De gemeenschap moet weten dat de politie er altijd is,” geeft Amoksi aan. “Bij wijze van spreken moet je even kunnen schreeuwen en de politie is er al. Zo wil ik het hebben.”   

“Er is gekozen voor het centrum omdat het bestuurs-, financieel- en uitgaanscentrum in dit verzorgingsgebied ligt,” deelt Amoksi mee. “Veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid tussen overheid en burgerij. Stichting Uitgaanscentrum Paramaribo (SUP) is enthousiast met dit project. Vanuit het ministerie zal er alles aan gedaan worden om met deze stichting de veiligheid in het uitgaanscentrum te garanderen.”

De veiligheidszone loopt langs de Waterkant, Keizerstraat, Watermolenstraat, Henck Arronstraat, Grote Combéweg, Sommelsdijckstraat, Kleine Waterstraat en het Onafhankelijkheidsplein, Waterkant met alle zijwegen. “In een later stadium kunnen we uitbreiden naar de Domineestraat,” geeft Amoksi aan.  De diensten zullen de hele dag te voet, met de fiets en de auto door het gebied de rondes maken. Er is een no nonsense beleid. De veiligheidsmensen van de Centrale Bank van Suriname hebben de status van buitengewoon agent van politie. deelt Amoksi mee. Zij mogen net als de politie, wanneer zij een strafbaar feit constateren, direct optreden.

Er gaat 24 uur per dag gepatrouilleerd worden in het gebied.

Robbin Roemer, voorzitter van SUP, is ingenomen met het project. Hij merkt op dat het de veiligheidszone bijna net zo groot is als het verzorgingsgebied waarin enkele jaren geleden een soortgelijk project werd uitgevoerd. Minister Amoksi heeft als politieman gediend in de speciale eenheid die dat gebied onderhield. Roemer is blij dat de veiligheid wederom wordt gegarandeerd. Dat de post bij On the Run permanent wordt bemand is een hele grote pluspunt, geeft hij aan. Amoksi heeft graag dat die speciale eenheid bij politiepost Keizerstraat nieuw leven wordt ingeblazen.

Er zijn plannen voor meer veiligheidszones. “Het is een pilotproject in die zin dat we hier gaan beginnen,” geeft Amoksi aan. “Het heeft al gewerkt in het verleden. Ik zie niet in dat het deze keer niet gaat werken. We willen dit uitbreiden naar andere districten. We focussen nu op Lelydorp, op het drukke gedeelte. Waar veel mensen samenkomen, kan er een calamiteit ontstaan. Om een antwoord te hebben op die calamiteiten te hebben zijn we hiermee gestart".

René Gompers
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April