Bolivia: Tuni-gletsjer verdwijnt, watertekort wordt groter
05 Jan 2021, 06:40
foto
De Tuni-gletser in Bolivia verdwijnt sneller dan verwacht. Doordat de steden steeds dichter worden bevolkt, is de kans groot dat er grotere watertekorten zullen zijn.


Volgens wetenschappers in de Andes-natie verdwijnt de Tuni-gletsjer in Bolivia sneller dan aanvankelijk werd verwacht. Het is volgens hen een hachelijke situatie die waarschijnlijk zal leiden tot grotere watertekorten in de hoofdstad La Paz, slechts 60 km verderop.

Wetenschappers van de Universidad Mayor de San Andrés (UMSA), die de Tuni en andere regionale gletsjers in de gaten houden, vertelden persbureau Reuters dat de eens zo uitgestrekte gletsjer was teruggebracht tot slechts één vierkante kilometer. Waar ze ooit hadden voorspeld dat het tot 2025 zou duren, zeggen ze nu dat de verdwijning op handen is.

"Deze hele vlakte was ooit bedekt met ijs", zegt dr. Edson Ramírez, een universitaire glacioloog. Over een groot deel van het vroegere pad van de gletsjer zijn nu alleen nog verkleurde rotsen over, die voor het eerst sinds eeuwen zijn blootgelegd. Hoewel de gletsjer zich terugtrekt sinds de kleine ijstijd, toen enorme ijsvelden veel Andesbergen bedekten, heeft het snel veranderende klimaat het proces versneld, aldus de Boliviaanse wetenschappers.

Stortregens en droogte komen vaker voor, en bergsneeuw is minder voorspelbaar, zeiden ze. Het veranderende klimaat en de snel verdwijnende gletsjers zijn samengevallen met een verplaatsing van het platteland naar de steden van Bolivia, waarbij ze de al haperende waterbronnen onder druk zetten, zeggen de onderzoekers.

Yola Choque, die quinoa teelt in de stad Viacha, ongeveer 25 km van de stad La Paz, zegt dat zijn oogst onder watertekorten heeft geleden. "Het heeft al maanden niet geregend, ik denk dat het te wijten is aan klimaatverandering, daarom werd Pachamama (moeder aarde) boos en regent het niet", zei hij in zijn moedertaal Aymara.

Ondertussen groeit El Alto, de zusterstad van de hoofdstad La Paz, volgens gletsjerwetenschapper Ramirez met ongeveer 5% per jaar. Hoewel de bevolking aan de voet van de Andes niet volledig afhankelijk is van water van de hoge Andesgletsjers van Bolivia, heeft het bergijs rivieren gevoed die worden gebruikt voor de irrigatie van gewassen en ten minste 20% van de watervoorziening van La Paz.
Advertenties