Olie-export Venezuela daalt tot niveau jaren 1940
04 Jan 2021, 12:30
foto
Een arbeider verzamelt een monster van ruwe olie bij een oliebron die wordt beheerd door het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA in Morichal, Venezuela. (Foto: Reuters)


Volgens gegevens van Refinitiv Eikon en interne documenten van de door de staat gerunde PDVSA is de olie-export van Venezuela onder druk van strenge Amerikaanse sancties in 2020 gedaald met 376.500 vaten per dag (bpd). Daardoor kwam de socialistische president Nicolas Maduro financieel onder druk te staan.

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump legde ook beperkingen op aan de belangrijkste handelspartners van PDVSA, de eigenaren van tankers die nog steeds Venezolaanse olie vervoeren en brandstof brengen naar Venezuela.

De straf, gericht op het verdrijven van Maduro na zijn herverkiezing in 2018 die door de meeste westerse landen een schijnvertoning werd genoemd, heeft PDVSA ertoe gebracht nieuwe klanten te zoeken, te vertrouwen op grotendeels onbekende tussenpersonen om zijn olie door te verkopen en de banden met Iran, een ander land onder Amerikaanse sancties, aan te halen.

De export van ruwe olie en geraffineerde producten in Venezuela daalde met 37,5% in 2020 tot 626.534 bpd, het laagste in 77 jaar. De daling was zelfs nog groter voor de brandstofimport, die volgens de gegevens met 51% daalde in vergelijking met 2019, tot 83.780 bpd.

De daling van het aanbod van ruwe olie was meerdere keren door de daling op de wereldmarkt, die vorig jaar met ongeveer 9% daalde door Covid-19-beperkingen.

Onstabiel jaar

De olie-export van Venezuela kende een enorme vlucht in de loop van het jaar en kelderde nadat Washington sancties had opgelegd aan twee eenheden van de belangrijkste handelspartner van PDVSA, de Russische Rosneft. De export herstelde zich toen het Venezolaanse staatsoliebedrijf nieuwe klanten en schepen vond om zijn olie te verschepen.

Sancties leidden tot een reeks uitwegen. Omdat ze niet wilden worden gezien in Venezolaanse havens, gingen sommige schepen over op 'in het donker reizen' of vervoerden de olie met uitgeschakelde transponders. PDVSA begon ook de namen van gesloopte schepen te gebruiken om de echte identiteit te verhullen van tankers die op de terminals werden geladen.

De Verenigde Arabische Emiraten, één van de naaste bondgenoten van Washington in het Midden-Oosten, heeft zich onlangs ontpopt als een knooppunt voor scheepvaartbedrijven die Venezuela helpen om Amerikaanse sancties te omzeilen, vergelijkbaar met wat er de afgelopen jaren met Iran is gebeurd.

In december daalde de export van ruwe en geraffineerde producten door PDVSA en zijn joint ventures tot bijna 487.000 bpd, terwijl de brandstofimport - cruciaal om benzinestations te voeden aangezien binnenlandse raffinaderijen nauwelijks werken - kelderde tot 7.500 bpd, zo bleek uit de gegevens.

Niveau jaren 40

Het onvermogen van het staatsbedrijf om de export nieuw leven in te blazen en zijn nieuwe afhankelijkheid van geïmporteerde brandstof hebben de industrie van het Opec-lid Venezuela gedaald tot een niveau dat niet meer was bereikt sinds de jaren 1940, toen het de productie van ruwe olie stimuleerde tijdens het plannen van zijn eerste raffinaderijen.

PDVSA opende de Cardon-raffinaderij van 310.000 bpd aan de westkust in 1947. De faciliteit, samen met het naburige Amuay, blijft grotendeels stilstaan ​​vanwege gebrek aan onderhoud, onderdelen en de juiste olie om te gebruiken.

Het bedrijf werd ook gedwongen om zijn ruwe olie-productie af te stemmen op het lage exportniveau, waardoor zware olie-upgraders, belangrijk voor het maken van exporteerbare ruwe kwaliteiten, de afgelopen maanden met tussenpozen aan het werk zijn gegaan, volgens de documenten van het bedrijf.

Ondanks de impact van de sancties op de economie, heeft Maduro de macht behouden met de steun van het leger en gesteund door Cuba, Rusland en China.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April