India: Goedkeuring eigen vaccin krijgt kritiek
03 Jan 2021, 12:46
foto
De goedkeuring van het Indiase vaccin werd aangekondigd door de drugcontroller-generaal van India (DCGI), die verder geen details gaf. (Getty Images)


India heeft zondag noodgoedkeuring verleend aan Covaxin van Bharat Biotech, maar kreeg te maken met vragen nadat het de stap had gezet zonder gegevens over de werkzaamheid van het lokale coronavirusvaccin te publiceren. Het nieuws dat werd aangekondigd door de drugscontroleur-generaal van India (DCGI), werd door premier Narendra Modi en zijn ministers geprezen als een succes in de zelfredzaamheid van India.

De regering keurde ook het gebruik goed van een vaccin ontwikkeld door AstraZeneca en Oxford University, dat het belangrijkste vaccin zal zijn in het immunisatieprogramma van India totdat andere injecties zijn goedgekeurd. Covaxin is gezamenlijk ontwikkeld met een overheidsinstituut en betekent dat India zich aansluit bij een kleine lijst van landen die hun eigen coronavirus-injectie hebben goedgekeurd.

Bharat Biotech werkt samen met medicijnontwikkelaar Ocugen Inc om het samen te ontwikkelen voor de Amerikaanse markt. Brazilië heeft niet-bindende intentieverklaringen ondertekend om het vaccin te kopen. Het bedrijf heeft gezegd dat het in gesprek is met meer dan 10 landen over Covaxin.

"Hoewel dit vaccin voorziet in een onvervulde medische behoefte tijdens deze pandemie, is ons doel om wereldwijde toegang te bieden aan bevolkingsgroepen die het het meest nodig hebben", zei Krishna Ella, voorzitter van Bharat Biotech in een verklaring. "Covaxin heeft uitstekende veiligheidsgegevens gegenereerd met robuuste immuunresponsen op meerdere virale eiwitten die aanhouden."

Noch het bedrijf, noch de Central Drugs Standards Control Organization in India zouden de resultaten van de werkzaamheid bekendmaken. Een bron met kennis van zaken vertelde aan persbureau Reuters dat de effectiviteit bij twee doses meer dan 60 procent zou kunnen zijn.

China heeft ook geen gedetailleerde werkzaamheidsgegevens gepubliceerd voor een vaccin dat het donderdag heeft goedgekeurd, maar de ontwikkelaar heeft tussentijdse gegevens gedeeld.

"Op welke basis werd deze goedkeuring gegeven wanneer Bharat Biotech NIET voldoende gegevens heeft aangetoond die veiligheid en werkzaamheid bewijzen?" vroeg transparantie-activist Saket Gokhale op Twitter. Gokhale heeft een verzoek ingediend onder de Indiase wet op het recht op informatie, waarbij de regering wordt gevraagd om veiligheids- en andere gegevens voor de twee vaccins die zondag zijn goedgekeurd.

'Prematuur'

Covaxin is als geen ander vaccin in India versneld. Het bedrijf zei in november dat het waarschijnlijk in het tweede kwartaal van 2021 zou worden gelanceerd, terwijl een overheidswetenschapper had gesuggereerd dat het februari of maart zou kunnen zijn.

Oppositiepolitici en voormalige ministers trokken zondag het gebrek aan transparantie in twijfel bij het goedkeuren ervan. "Goedkeuring was voorbarig en kan gevaarlijk zijn", zei voormalig minister Shashi Tharoor, die minister van Volksgezondheid Harsh Vardhan om uitleg vroeg. “Het gebruik ervan moet worden vermeden totdat de volledige proefnemingen voorbij zijn. India kan in de tussentijd beginnen met het AstraZeneca-vaccin. "

Vardhan drong er bij de Indiers op aan erop te vertrouwen dat ‘strikte protocollen’ waren gevolgd om de veiligheid en werkzaamheid van de twee goedgekeurde vaccins te garanderen. In de grootste van deze onderzoeken in India zei Bharat Biotech dat het 23.000 vrijwilligers had gerekruteerd uit een streefcijfer van 26.000 voor een lopende Fase III-studie met Covaxin die in november begon.
Advertenties