VS verbiedt zaken met Cubaanse bank BFI
03 Jan 2021, 10:32
foto
Het is Amerikanen verboden zaken te doen met de Cubaanse bank Banco Financiero International S.A.


Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag een Cubaanse commerciële bank aan zijn 'zwarte' lijst toegevoegd en zegt dat het zal voorkomen dat het Cubaanse leger profiteert van financiële transacties. Het ministerie van Buitenlandse Zaken plaatste Banco Financiero International S.A. (BFI) vanaf begin januari op de Cuba Restricted List en noemde het "een Cubaanse, door het leger gecontroleerde commerciële bank die rechtstreeks profiteert van financiële transacties ten koste van het Cubaanse volk".

Door BFI op de lijst te plaatsen, worden Amerikaanse bedrijven uitgesloten van directe financiële transacties met de bank. BFI heeft nog niet publiekelijk gereageerd op de sanctie.

"Het Cubaanse leger gebruikt de sleutelrol van BFI in deviezen om militaire en staatsbedrijven preferentiële toegang te geven, voordelige wisselkoersen veilig te stellen en door de overheid gecontroleerde projecten te financieren die het regime verrijken", zei minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in een verklaring.

Sinds president Donald Trump in januari 2017 aantrad, heeft hij een versoepeling van de relaties teruggedraaid met Cuba, een Amerikaanse vijand tijdens de Koude Oorlog. Onder Trump zijn voorganger, president Barack Obama, waren tal van Amerikaanse sancties opgeheven en was er dooi in de betrekkingen tussen de twee landen.

De regering-Trump heeft Amerikaanse reizigers ook verboden Cubaanse sigaren en rum mee naar huis te nemen of in door de overheid gerunde hotels te verblijven.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March