Pakistan arresteert financierder Mumbai-aanslagen
03 Jan 2021, 04:46
foto
Een aanhanger van Shiv Sena, een hindoeïstische hardline-groep, houdt de nationale vlag van Pakistan en een portret van Zaki-ur-Rehman Lakhvi vast. (Foto: Reuters)


Pakistan heeft Zaki-ur-Rehman Lakhvi gearresteerd, een leider van de gewapende groep Lashkar-e-Taiba (LeT) - die door de Verenigde Staten en India de schuld krijgt van de aanslagen in Mumbai in 2008, aldus een antiterrorismebeambte. De arrestatie heeft betrekking op "financiering van terrorisme", zei de ambtenaar zaterdag, en niet op een specifieke aanslag.

"LeT-leider Zaki-ur-Rehman Lakhvi van de verboden organisatie is gearresteerd op beschuldiging van terrorismefinanciering", zei een woordvoerder van het Counter-Terrorism Department (CTD) van de Pakistaanse provincie Punjab. De verdachte zou een medische apotheek runnen om geld in te zamelen en uit te betalen voor "terrorisme", aldus de woordvoerder.

Een sanctiecomité van de VN-Veiligheidsraad zegt dat Lakhvi hoofd operaties van LeT is en beschuldigt hem ervan actief te zijn in een aantal andere regio's en landen, waaronder Tsjetsjenië, Bosnië en Herzegovina, Irak en Afghanistan.

De Indiase autoriteiten zeiden dat de enige overlevende aanvaller die betrokken was bij de belegering van Mumbai in 2008, waarbij 166 mensen werden gedood, de ondervragers vóór zijn executie had verteld dat de aanvallers contact hadden met Lakhvi.

India roept Pakistan al lang op om Lakhvi voor het gerecht te brengen, maar Islamabad zegt dat New Delhi geen concreet bewijs heeft geleverd om de LeT-leider te berechten. Hij werd voor het eerst gearresteerd in 2008, maar werd later op borgtocht vrijgelaten.

Imran Gill, Lakhvi's advocaat, bevestigde de arrestatie en vertelde persbureau Reuters dat zijn zaak volgende week zou worden behandeld. Hij reageerde niet op verdere vragen.

Een andere man die volgens India het brein was van de belegering in Mumbai, Hafiz Saeed, werd vorig jaar door een Pakistaanse rechtbank veroordeeld op twee beschuldigingen van "terrorismefinanciering". Saeed ontkent betrokkenheid bij de aanslagen in Mumbai. Saeed werd ook door het Amerikaanse ministerie van Justitie als terrorist aangemerkt. Washington heeft een beloning van US$ 10 miljoen op zijn hoofd gezet.

De betrekkingen tussen Pakistan en India waren gespannen na de aanval op het financiële centrum van India in november 2008. De rivaliserende Zuid-Aziatische mogendheden hebben twee oorlogen gevoerd sinds ze in 1947 onafhankelijk werden van Groot-Brittannië.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April