Colombia: Farc haalt deadline niet voor teruggave rijkdommen
01 Jan 2021, 12:30
foto
Voormalige guerrillastrijders van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (Farc) nemen deel aan een protest 'Pilgrimage for Life and Peace' en eisen veiligheidsgaranties en naleving van de vredesovereenkomsten die zijn ondertekend met de regering, in Bogota, Colombia. (Foto: Reuters)


De gedemobiliseerde Farc-guerrillastrijders van Colombia hebben slechts een fractie opgeleverd van de activa die ze beloofden om slachtoffers van conflicten te compenseren in de vier jaar sinds ze een vredesovereenkomst hebben ondertekend, zei de regering donderdag. Colombia heeft eind 2016 een vredesovereenkomst getekend met de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (Farc), waarmee een einde kwam aan het aandeel van de rebellengroep in vijf decennia van conflict dat meer dan 260.000 doden en miljoenen ontheemden heeft opgeleverd. Na ontwapening werd de Farc een legale politieke partij met een andere naam en hetzelfde acroniem.

In het kader van de deal stemde de Farc ermee in om tegen het einde van 2020 ongeveer 1 biljoen peso (US$ 291 miljoen) aan activa te overhandigen die tijdens het conflict waren opgenomen. De voormalige rebellen hebben echter slechts 44,4 miljard peso (US$ 12,9 miljoen) in lokale valuta, dollars en goud ingeleverd, zei de regering. Het aantal is bevestigd door de Farc.

"Het is een kwestie die de regering grote zorgen baart, niet alleen vanwege de hoeveelheid middelen waar we het over hebben, maar ook omdat de illegaal vergaarde rijkdommen van de Farc waren bedoeld om slachtoffers te vergoeden, wat een impact zou hebben op verzoening", vertelde Emilio Archila, de presidentiële adviseur voor de uitvoering van de vredesovereenkomst, aan persbureau Reuters.

De Farc schreef het tekort toe aan het feit dat de regering haar bijdrage niet leverde om de deal uit te voeren. De voormalige guerillastrijders zijn ook voortdurend onderhevig aan bedreigingen. Sinds de vredesovereenkomst zijn 249 voormalige guerrillastrijders omgekomen. De Farc wees ook onder meer op illegale gewapende groepen die de gebieden overnamen die het voorheen controleerde.

"Er is geen twijfel aan onze bereidheid, we zullen onze toezeggingen niet verzaken", zei dominee Alape, een afgevaardigde van de politieke partij Farc, in een verklaring waarin hij ook verzocht om verlenging van de schadevergoedingstermijn. Archila heeft de opmerkingen van Alape afgewezen.

"Toen de datum werd bepaald, hebben we niet alleen de deadline vastgesteld, maar ook de middelen (om de activa te leveren)", zei hij. "Er is echt geen reden om een ​​nieuwe deadline te hebben."

Naast geld en goud zei de Farc dat het infrastructuur heeft overgedragen, inclusief wegen en gezondheidsposten die ze hebben aangelegd in de gebieden waar ze actief waren, evenals vee en wapens.

De regering zei dat dergelijke infrastructuur - die gelijk zou zijn aan de helft van het totale bedrag dat de Farc beloofde in te leveren - niet kan worden omgezet in geld om slachtoffers te vergoeden.

Ongeveer 9 miljoen mensen zijn geregistreerd als slachtoffer van het gewapende conflict in Colombia, waarbij linkse guerrillastrijders, voormalige extreemrechtse paramilitairen en criminele groeperingen betrokken zijn bij drugshandel.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April