Verlaten straten op oudjaar zonder pagara-estafette
31 Dec 2020, 21:49
foto
Geen pagara-estafette dit jaar. Enkele bedrijven hebben een pagara afgeschoten ter afsluiting van 2020. (Foto's: René Gompers)


“Pley, mi wan dansi!” roept een man. Hij zet een tientje in een met biljetten gevulde hoed op de grond en de groep begint te spelen. De ‘winti poku’ raakt nog een man. Hij danst ook mee. Maar dan stopt de muziek voordat het 'spannend' wordt. Een straat verder is een pagara aangestoken. Het verkeer staat stil tot de laatste ontploffing is geweest. Op sommige plekken in de binnenstad hebben enkele mensen hun eigen feestje gebouwd.

De traditionele  pagara-estafette, waar jaarlijks tienduizenden mensen op af komen, is ook slachtoffer van Covid-19 geworden. Het virus grijpt na een periode van “weinig tot geen besmettingen” plotseling weer om zich heen. Dit keer sneller dan bij de eerste golf. Een van de maatregelen die de regering heeft getroffen om de verspreiding in te dammen, is dat alle traditionele owru yari feesten, in het bijzonder de pagara-estafette, zijn verboden.

Op het Onafhankelijkheidsplein is er ook geen 'wasi' gehouden. Elk jaar komt men een kruidenbad nemen om de 'hebies' van het afgelopen jaar weg te wassen. Na de 'wasi', niet ver van de kertsboom die er vandaag helemaal alleen staat, trekt men door naar de grootste streetparty van het jaar. Die traditie is er dit jaar dus niet. Het is rustig in de straten waar de meterslange pagara's achter elkaar zouden worden afgeschoten. Domineestraat en de Zwartenhovenbrugstraat bij Galaxy, op 31 december de belangrijkste centra van het pagarafeest, zijn vandaag gewone autowegen. Er is ook nauwelijks verkeer.  Individuen en kleine groepen mensen 'nemen het rustig' op de banken bij Times Mall.

De Domineestraat op oudjaar.

Maar langs de Waterkant, met name op het Revoplein, de oude veersteiger, de markt en de Jodenbreestraat is het een al drukte. Er zijn groepen mensen die gezellig met elkaar bezig zijn. Er wordt ook markt gehouden. Verse groenten, snuisterijen en  muziek cd’s zijn enkele van de producten die op de laatste dag van het jaar nog aan de man worden gebracht. Taxi en transport van goederen zijn goed draaiende diensten. Langs de weg parkeren schijnt de beste optie te zijn. Haast alle parkeerplekken zijn bezet. Bijna  iedereen heeft een mond- en neuskap op. De afstand tussen de mensen is niet altijd anderhalve meter.

De wensen zijn min of meer hetzelfde: “Weg met Covid en dat het weer goed gaat met Suriname.” President Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk worden verzocht “om ons te helpen.” De live band begint weer te spelen. Net naast de mini show zitten een paar mannen diep geconcentreerd te dammen. Niets kan hen afleiden, ook de ‘winti poku’ en alles daarom heen niet. De politie en militairen zijn ook op pad. Een van de vele auto’s die verkeerd staat langs de weg, wordt door een politieman onder handen genomen. Papierwerk komt tevoorschijn. Daarna trekken de ordehandhavers verder de straat in, in de richting van de live muziek…

René Gompers

Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April