Gedrags verandering, Mindshift, Pijn & Plezier
01 Jan 2021, 10:28
foto


De laatste weken poppen vermelde woorden steeds op. Moe van de Covid-19-maatregelen qua bewegingsvrijheid is het voor velen “pijnlijk” geworden om niet te kunnen feesten, niet uit eten gaan, of tot in de nachtelijke uren te chillen in een bar. Aan de andere kant is er de angst om Covid-19 te krijgen, de stress om verlies van je baan of je eigen bedrijf, dat op verlies draait door met name Covid-19 en de overgenomen slechte economie.

Dit alles geeft bij velen onder ons dat onbehaaglijk gevoel, soort pijn, en wij mensen willen juist weg van de pijn en plezier hebben, het pijn -plezier mechanisme.

Zie daar dan de uitspattingen vooral in de December maand.

Jongelui die dronken een auto gevuld met andere tieners de dood inrijden. Talrijke feestjes met meer als 100 gasten is gewoon normaal in deze Covid-19-tijd. Het resultaat: stijging van Covid-19-besmettingen en weer strikte maatregelen doch velen lappen het aan hun laars. De pijn moet weg dus kiezen ze voor plezier, weinig ervan bewust dat er meer pijn kan komen. In de komende maand mag je rekenen op meer Covid-19-gevallen vanwege besmetting in December.

Zowel de president als anderen smeken om gedragsverandering doch al voor de Surinaamse onafhankelijkheid 45 jaar geleden, schreeuwen we al om gedragsverandering, mindshift en dergelijke. Er worden beleidsnota's hieromtrent opgesteld en projecten uitgevoerd, doch de verlangde gedragsverandering en mindshift voor betere gezondheid, sociaal gedrag en prestatie vermogen komen maar niet.

U weet het allemaal: als je verandering tot stand wil brengen moet je niet steeds dezelfde strategie oppakken die al 45 jaar geen resultaat heeft opgeleverd. Het is allang tijd voor “smart change”.

Verandering tot stand brengen heeft volgens mij,te maken met twee belangrijke dynamieken.

1.THINGS: dat zijn de rationeel/analytische interventies als: geld, project plan & management, visie, strategie, tijds lijn, vakkennis, regels, procedures, wetgeving met strenge straffen en monitoring…

2.PEOPLE: die de things moeten waarmaken: job skills, opleiding, commitment, verantwoordelijkheid, doorzettingsvermogen, eerlijkheid, integriteit, passion, maar ook te maken met emoties, vriendjespolitiek, machtzucht, eigen belang, zelfverrijking, corruptie…

Bij starten van een veranderings traject, waarmee de regering Santokhi nu bezig is, wordt logischer wijs veel tijd en geld besteed in de ‘THINGS” aspecten en de “PEOPLE” verwaarloost men. Juist de people is de meest complexe variabele bij verandering. Het is absoluut niet zo dat als men de things in orde heeft, dat dan de people automatisch volgt. Dus dat tjoekoes, eigen voordeel, corruptie verdwijnen en de werkprestatie toeneemt en men innovatief gaat denken. Echter we blijven grotendeels met de things doorgaan en verwachten verandering dat maar niet komt.

Smart change moet meer de complexe variabele ‘people’ en wel de dieper liggende menselijke aspecten kennen en managen.

In mijn 34 jaren ervaring als arts in anti-aging en stressmanagement, heb ik bij mijn  duizenden patiënten kunnen monitoren, onderzoeken en vast kunnen leggen, hoe de mens zijn mindset in werkelijkheid wordt gevormd, hoe hij ziek wordt dan wel weer beter kan worden. Hoe zijn denken, gedachten en intenties tot stand komen en hoe dat leidt tot gedrag en acties.

In mijn praktijk heb ik heel veel te maken met “people” aspecten. Met Name als het gaat om lifestyle aanpassing, beter bewegen en verstandig eten, mentale focus, werkattitude, sociaal gedrag en hoe om te gaan met emoties,stress en inkomende triggers. Deze smart change benadering is vervat in het dr.Gobardhan People Care programma.

Mensen leren o.a. hoe beter om te gaan met hun mind en body en hoe dat te alignen met de things aspecten. Het resultaat in de meeste gevallen is een betere gezondheid, performance en voldoening voor het individu.

De regering Santokhi-Brunswijk boekt al resultaat met de things aspecten. De urgentie fase acties geeft al wat vertrouwen en de stabilisatie fase nadert. Dit geheel zal effectiever verlopen met minder stress en kritiek uit de bevolking, als we de people aspecten beter aanpakken. Dat zal maken dat de things aspecten nog beter zullen worden gepland, geïmplementeerd en gerealiseerd. Hierdoor ook de covid bestrijding en de nasleep van klachten bij covid genezen patiënten.

Deze smart change is nodig in alle lagen van de Surinaamse bevolking. Eindelijk gaan we dan over een paar jaren op de borst kunnen slaan dat, Suriname het 17e rijkste land is qua grondstoffen (things), maar ook qua body en mind.(people)

Een goed nieuw jaar voor allen. Be kind to your body & mind.

Soeresh Gobardhan
www.drgobardhan.com

Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April