Vuurwerk ontploft over lege straten, 2020 duikt de geschiedenis in
31 Dec 2020, 13:40
foto
Vuurwerk ontploft boven het Sydney Opera House en de Sydney Harbour Bridge tijdens ingeperkte oudejaarsvieringen als gevolg van een uitbraak van Covid-19 in Sydney, Australië. Het land heeft het nieuwe jaar al ingeluid. Het is daar al 1 januari 2021. (Foto: Reuters)


Blauw en goud vuurwerk zweefde zoals elk jaar de lucht in boven het Sydney Opera House, maar de haven beneden was een spookstad, een passend griezelig uitstapje voor een jaar dat niet zal worden gemist. In Australië en het Verre Oosten -Japan, Zuid-Korea, Noord-Korea, en in Nieuw Zeeland, delen van Rusland, Samoa en Kiribati- heeft 2021 al zijn intrede gedaan.

Geen lichtshow zal Beijing verlichten vanaf de top van de tv-toren. De leeuwen van Trafalgar Square in Londen zullen worden gebarricadeerd, net als het Rode Plein in Moskou. In Rome zullen geen menigten samenkomen op het Sint-Pietersplein, de paus zal geen mis leiden en feestgangers zullen hun jaarlijkse duik in de Tiber niet nemen.

Het oudejaarsbal zal op Broadway vallen. Maar in plaats van honderdduizenden New Yorkers die schouder aan schouder op Times Square zijn gepakt, zal het publiek een kleine, vooraf geselecteerde groep verpleegsters, doktoren en andere sleutelfiguren zijn, met hun gezinnen die zich twee meter uit elkaar in sociale afstand vakken zullen ophouden.

Opgeruimd staat netjes, 2020. Hallo, 2021.

Met meer dan 1,7 miljoen doden en 82 miljoen besmette mensen over de hele wereld sinds de vorige oudejaarsavond , is het einde van dit jaar als geen ander in de herinnering, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel, in haar 16e oudejaarstoespraak. "Ik hoop dat de nieuwe vaccins de pandemie kunnen helpen temmen."

“Ik denk dat ik niet overdrijf als ik zeg: in de afgelopen 15 jaar hebben we het oude jaar nog nooit zo zwaar gevonden. En nog nooit hebben we, ondanks alle zorgen en enige scepsis, met zoveel hoop uitgekeken naar de nieuwe."

"Ik kan me alleen maar voorstellen hoe bitter het moet zijn voor die rouwende geliefden die verloren zijn gegaan door corona of die moeten vechten tegen de gevolgen van een ziekte wanneer het virus wordt betwist en ontkend door een aantal hopeloze individuen", zei Merkel (66), die liet optekenen dat ze zich zo snel mogelijk zou laten inenten.

Duitsland heeft de verkoop van vuurwerk verboden om menigten te ontmoedigen. De autoriteiten in Berlijn zeiden dat de politie "overtreders consequent zou straffen".

'Hel van een jaar'
In de Chinese stad Wuhan, waar de pandemie een jaar geleden ontstond, werd verwacht dat duizenden zich zouden verzamelen bij populaire bezienswaardigheden in het stadscentrum voor het aftellen tot 2021. Sommigen zeiden dat ze voorzichtig waren, maar zich niet bijzonder veel zorgen maakten. "Veiligheid is de prioriteit", zegt Wang Xuemei (23), een leraar uit Wuhan.

In Australië, waar het vuurwerk van het Sydney Opera House over de hele wereld wordt uitgezonden als de eerste grote visuele vertoning van het nieuwe jaar, is beweging beperkt, bijeenkomsten verboden en de binnengrenzen gesloten. De meeste mensen mochten donderdagavond niet naar het centrum van Sydney komen.

"Wat een vreselijk jaar is het geweest", zei Gladys Berejiklian, premier van de staat New South Wales, waartoe ook Sydney behoort. "Hopelijk wordt 2021 gemakkelijker voor ons allemaal."

Op het meestal bruisende Puerta del Sol-plein in Madrid zullen geen schreeuwende feestgangers zijn die met verrukking druiven in hun mond stoppen - volgens de traditie één voor elke slag van middernacht. De avondklok om middernacht in Spanje is verlengd tot 01.30 uur voor de nacht, maar van de meeste mensen wordt verwacht dat ze thuis blijven.

Terwijl de politie metalen hekken over het plein sleepte, zei de 61-jarige gepensioneerde Jose Angel Balsa dat hij de avond zou doorbrengen 'met familie, alleen wij vieren thuis, met veel videogesprekken en in de hoop dat dit zou eindigen zodra mogelijk."

In Groot-Brittannië, waar een zeer besmettelijke variant van het virus woedt en de meeste mensen onder strikte beperkingen staan, instrueren officiële reclameborden het publiek om "het nieuwe jaar veilig thuis te zien". Er werden barrières opgetrokken op openbare plaatsen zoals Trafalgar Square in Londen en Parliament Square.

De Russische autoriteiten hielden mensen tegen die zich op het Rode Plein verzamelden. Bars en restaurants moesten voor middernacht gesloten worden, maar vuurwerk zou doorgaan.

In Italië waren bars, restaurants en de meeste winkels gesloten en werd op oudejaarsavond om 22.00 uur een avondklok ingesteld. Paus Franciscus annuleerde plannen om oudejaarsavond- en nieuwjaarsdiensten te leiden vanwege een opflakkering van zijn ischias (heupjicht), zei het Vaticaan.

In Frankrijk, waar ook een avondklok geldt, mogen niet meer dan zes volwassenen rond de eettafel komen. Maar er zullen vieringen zijn - klein misschien, maar met stijl.

In "A la Ville de Rodez", een chique Parijse delicatessenzaak, bereidde manager Brice Tapon pakketten foie gras (ganzenlever), truffels en paté voor voor groepen van twee of drie. "Ik zal ... mezelf proppen met foie gras, champagne en al dat eten", zei Annie Chaplin, een klant. "En ik blijf thuis."
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April