Cubanen protesteren bij Mexicaans/Amerikaanse grens
30 Dec 2020, 14:26
foto
Cubaanse migranten springen over draaihekken van de Paso del Norte grensbrug in de Mexicaanse stad Juarez. De Cubanen eisen om de grens naar de VS over te steken om er asiel aan te vragen. (Foto: Reuters)


Tientallen Cubanen protesteerden dinsdagavond aan de Amerikaanse grens in de Noord-Mexicaanse stad Juarez. Ze eisten om de grens over te steken, om asiel aan te vragen in de Verenigde Staten.

Amerikaanse autoriteiten, waaronder politie in anti-oproeruitrusting, sloten de brug die naar El Paso, Texas leidt, af met een betonnen barrière met daarop prikkeldraad. Uit een luidspreker schalde voortdurend een waarschuwing dat iedereen die overstak kon worden gearresteerd.

Tot laat in de avond bleven zo'n 200 migranten die tot aan de slagboom waren gelopen, zitten. Jonathan Castro (25) zei dat hij een jaar en acht maanden in Mexico heeft doorgebracht na een poging om asiel aan te vragen in de Verenigde Staten. Hij zei dat hij bereid is om de hele nacht te protesteren bij de brug.

Net als veel andere Cubanen werd hij teruggestuurd over de grens onder het 'Remain in Mexico'-programma - een belangrijk onderdeel van het harde beleid van de Amerikaanse president Donald Trump om migratie te beteugelen door asielzoekers te dwingen hun procedure in Mexico af te wachten.

"We zijn het wachten beu," zei hij, eraan toevoegend dat de groep zich aan de grens had gevormd nadat het bericht de ronde deed dat de Amerikaanse autoriteiten bereid waren hen over de grens te laten.

Cubaanse migranten blokkeren de Paso del Norte grensbrug in de Mexicaanse stad Juarez. Ze willen de grens over naar de Verenigde Staten om er asiel aan te vragen.  (Foto: Reuters)

De Cubaanse migrant Rauvel Tejeda, die onder dezelfde omstandigheden bijna net zo lang in Mexico heeft doorgebracht, zei dat hij de slechte behandeling door de Mexicaanse politie beu was en "een beetje hulp" wilde van zowel Mexico als de Verenigde Staten.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April