Regering: Wegen voor binnenland en ontwikkeling
30 Dec 2020, 00:02
foto
President Chan Santokhi geeft aan dat de regering bijzondere aandacht heeft voor het binnenland. Er komen wegen en ontwikkeling, goederen moeten betaalbaar worden. (Foto's: René Gompers)


De regering heeft zich voorgenomen om tot ver in het binnenland wegen aan te leggen. Transportkosten via de rivieren en de lucht zijn peperduur. Dit maakt dat het leven in én de hulp voor het binnenland zo duur is. In 2021 moeten de plannen concreet zijn voor de aanleg van wegen en manieren om ten minste basisgoederen goedkoop in het binnenland te krijgen, deelt vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk mee.

Brunswijk en president Chan Santokhi hebben op een persconferentie maandag aangegeven dat de regering  bijzondere aandacht heeft voor de ontwikkeling van het binnenland, vooral op het gebied van onderwijs,  transport en  energievoorziening. Voor 2021 staan op programma de bouw van een VOS-school in Marowijne. “De kinderen kunnen genieten van hoger onderwijs in hun eigen omgeving,” merkt de vp op. “Ze hoeven dan ook niet meer te verblijven in internaten.” Soortgelijke plannen voor Brokopondo en Boven Suriname zijn in de maak.

Vicepresident Ronnie Brunswijk

Recent zijn delen in Moengo en omgeving van water en stroom voorzien. Ook de dorpen van de Matawai en de rest van Sipaliwini komen aan de beurt middels een ‘solar-pump’-project (waterpompen die op zonne-energie draaien). Een grote uitdaging zijn transportkosten die prijzen van diensten en goederen in het binnenland tot drie maal duurder dan in Paramaribo maakt, deelt Brunswijk mee. De dorpen worden bereikt met de boot en vliegtuigen. Het bezorgen van hulppakketten aan het binnenland is hierdoor heel duur. “Transport over water is ook heel moeizaam,” merkt Santokhi op. “Het huren van een vliegtuig is vele malen hoger dan de waarde van pakketten die we daar brengen.”

Brunswijk en Santokhi delen mee dat er plannen worden gemaakt om wegen aan te leggen die langs de verschillende dorpen tot diep in het binnenland gaan lopen. “Er zijn bepaalde wegen die je kan doortrekken in het binnenland,” geeft Santokhi aan. “Het gaat je misschien een beetje geld kosten om het misschien met 60 km te laten doortrekken, maar je garandeert wel dat met een weg daar de prijzen in het binnenland omlaag gaan. Want dan is het binnen drie uur te bereiken per auto.”

Met de wegen zullen er ook ontwikkeling en investeringen komen voor het binnenland, voorspelt Santokhi. Er wordt ondertussen ook naar manieren gezocht om minstens de basisgoederen goedkoop in het binnenland te krijgen zodat de bewoners het zelf en lokaal kunnen kopen. De overheid wil niet eeuwig doorgaan met het delen van pakketten, benadrukken de vp en de president. Dit voornemen geldt voor het hele land. “We willen niet constant pakketten geven want dat houdt de ontwikkeling tegen van elk volk.”

René Gompers
Advertenties

Wednesday 17 April
Tuesday 16 April
Monday 15 April