Ramadhin: Vuurwerk en drank liefst online verkopen
29 Dec 2020, 04:42
foto
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid maandagavond op een persconferentie. (Foto: René Gompers)


Vuurwerkwinkels en slijterijen mogen hun producten nu wel officieel aan de man brengen. “Vuurwerk is niet essentieel,” benadrukt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. “We willen echter meewerken aan het in stand houden van een traditie en om de sfeer niet te verpesten.” De overheid heeft graag dat vuurwerk en drank online verkocht worden. Zij is bereid dispensatie te verlenen aan de zaken om hun producten tot 10 uur ‘s avonds aan hun klanten te leveren.

Ramadhin en Waddy Sowma, de vertegenwoordiger van het bedrijfsleven, hebben aangegeven dat waarschijnlijk nog meer ondernemingen hun deuren mogen openen tijdens deze periode van verscherpte maatregelen. Sowma deelt mee dat er gesprekken worden gevoerd over de definitie van het begrip “essentieel”. De bedrijven gaan hard moeten werken om de stroom van mensen te managen. De motor die de economie draaiende houdt moet niet stil komen te liggen, benadrukt Sowma.

Om de Owru Yari sfeer niet te verpesten, mogen vuurwerk en drank niet ontbreken. De verkopers van deze producten mogen dus aan de slag. Slijterijen moeten ervoor zorgen dat klanten hun bestellingen thuis bezorgd krijgen of ze komen ophalen. Als er toch fysiek zaken gedaan worden bij verkoop van vuurwerk, gelden de volgende regels. Er moet een nummersysteem toegepast worden. Dit om rijvorming te voorkomen. Er mogen slechts 5 klanten tegelijk in de winkel zijn. Slechts één persoon per gezin mag vuurwerkinkopen doen. In de winkels moeten er systemen zijn, misschien dranghekken, om te voorkomen dat de mensen te dicht bijelkaar zijn. Vuurwerk mag tot en met 31 december, tot uiterlijk 5 uur ’s middags verkocht worden. De winkels moeten dan hun deuren sluiten.

Consumenten moeten zich houden aan Mohana (mond-neuskap op, handen wassen en 1.5 meter afstand houden) en voorkomen dat ze onnodig oppervlakten aanraken, benadrukt Ramadhin. Militairen gaan helpen toezien dat de regels toegepast worden. Bij overtreding wordt de zaak onmiddellijk gesloten, waarschuwt de bewindsman.

René Gompers
Advertenties