EU-lidstaten geven groen licht aan Brexit-handelsdeal
28 Dec 2020, 18:33
foto


De Europese Unie heeft maandag groen licht gegeven voor haar handelsovereenkomst na de Brexit met het Verenigd Koninkrijk (VK), waardoor de weg is vrijgemaakt om deze in het nieuwe jaar van kracht te laten worden. Het Britse parlement zal de deal later deze week moeten ratificeren, maar Brussel zal het voorlopig toepassen om de economische schok van de scheiding op te vangen.

Douane- en regelgevende controles op handel via het kanaal zullen nog steeds van kracht worden op 1 januari nadat Groot-Brittannië de interne markt van de EU heeft verlaten. Maar er zal geen onmiddellijke terugkeer zijn naar een regime van tarieven en quota dat de handel zou hebben verstoord na het besluit van Groot-Brittannië om de unie te verlaten.

Sebastian Fischer, woordvoerder van het Duitse voorzitterschap van de EU, zei: "EU-ambassadeurs hebben unaniem ingestemd met de voorlopige toepassing van de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK." Volgens de EU-procedure zal het besluit van de ambassadeurs van de 27 lidstaten om het plan te onderschrijven dinsdag van kracht worden.

Maar er is geen verwachting dat EU-leden nu de goedkeuring van de handelsovereenkomst, de vrucht van een moeizame onderhandeling van tien maanden, zullen vertragen.

Duitsland bekleedt het roterende EU-voorzitterschap en de woordvoerster van bondskanselier Angela Merkel, Ulrike Demmer, zei dat de coalitieregering geen bezwaar heeft tegen de tekst. "Duitsland kan het onderhandelde akkoord aanvaarden", zei ze.

Frankrijk steunt het concept van de Brexit-handelsovereenkomst die vorige week is overeengekomen, maar zal vanaf de eerste dag waakzaam zijn voor de juiste uitvoering ervan, zei het kantoor van president Emmanuel Macron maandag.

Het Europees Parlement zal de deal zelfs na de voorlopige toepassing willen bestuderen en zou naar verwachting in de eerste helft van volgend jaar een zitting bijeenroepen om deze te ratificeren. Maar maandag bespraken de leden van het Europees Parlement de mogelijkheid om die datum verder terug te dringen om zichzelf meer tijd te geven om de tekst te bestuderen en te kijken hoe de relaties zich ontwikkelen.

'Vertrouwen en ondersteuning'

De voorlopige goedkeuring van de lidstaten duurt tot eind februari, maar de parlementaire leiders van de EU vroegen maandag nog een paar weken om een ​​stemming in maart of april te regelen. Maar als Londen dit uitstel weigert, zijn ze overeengekomen om op of rond 23 februari een speciale plenaire vergadering te houden.

De hoofdonderhandelaar van Brussel, Michel Barnier, ontmoette maandag de voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli en de leden van het Europees Parlement die de banden tussen de EU en het VK coördineren.

Hij omschreef de uitwisselingen als "vruchtbaar" en bedankte de leden van het Europees Parlement "voor hun vertrouwen en steun tijdens deze buitengewone onderhandelingen".

De Britse parlementariërs komen woensdag bijeen om over het akkoord te debatteren. Hoewel het Brexit-referendum van 2016, dat de scheiding in gang zette, enorme verdeeldheid zaaide, zal de stemming naar verwachting soepel verlopen.

De parlementsleden hebben niet lang de tijd gehad om de tekst van 1.200 pagina's te bestuderen, maar premier Boris Johnson heeft een comfortabele meerderheid van conservatieve parlementsleden in het Lagerhuis en heeft het akkoord als een overwinning beschreven.

De Schotse nationale minderheidspartij zal zich tegen de deal verzetten - zoals ze tegen de Brexit was - maar de belangrijkste oppositie van Labour zal haar steunen om verdere ontwrichting te voorkomen.

De overeenkomst biedt de Britten belasting- en quotavrije toegang tot zijn markt van 450 miljoen consumenten, en geeft Europese vissers nog minstens vijf en een half jaar toegang tot de Britse wateren. Maar het voorziet er ook in dat Europa compenserende maatregelen kan opleggen aan Britse bedrijven als Londen terugvalt op het gebied van staatssteun, milieu, arbeidsrecht en belastingen.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April