Goal tegen Transvaal evenveel waard als tegen Real Madrid
28 Dec 2020, 02:48
foto
Pelé (links) speelde in 1971 met Santos zijn 1000e wedstrijd in Paramaribo tegen Transvaal. Links de toenmalige gouverneur Johan Ferrier en Edwin Schal. (Bron: Natio Suriname)


Lionel Messi scoorde de afgelopen week zijn 644e doelpunt sinds hij voor Barcelona uitkomt, tegen Valladolid in La Liga. Volgens de Catalanen is hij hiermee de legendarische Pelé voorbijgestreefd die met Santos niet verder kwam dan 643 doelpunten. In een statement op de website van FC Santos uit Brazilië, de club van Pelé, staat dat de Europeanen bewust de 448 doelpunten van Pelé buiten beschouwing hebben gelaten enkel en alleen omdat die in vriendschappelijke interlands zijn gescoord. "Een doelpunt tegen Real Madrid is evenveel waard als een doelpunt tegen Transvaal (Suriname) ,” schreef FC Santos zondag op zijn website.

Indien de goals van de vriendschappelijke wedstrijden worden meegeteld dan komt Pelé volgens Santos op 1091 doelpunten. “En het gaat niet om kleine clubs” volgens Santos. “Het waren clubs zoals Club America van Mexico, Colo Colo (Chili), Inter Milaan, River Plate, Real Madrid, Anderlecht, Napoli, Lazio, Benfica, Transvaal.  Een vriendschappelijke wedstrijd mag slechts worden gespeeld na goedkeuring van zowel de nationale voetbalbond als van de FIFA.

FC Santos speelde in 1971, het jaar waarop Transvaal voor het eerst de Concacaf Champions Cup won, in het toenmalige Suriname Stadion tegen de groen-witten en won deze friendly met 4-1. Pelé was natuurlijk ook van de partij. Het Transvaal doelpunt werd door Wiene Schal gemaakt. Er is reeds enige tijd een dispuut in de voetbalwereld of doelpunten gemaakt tijdens vriendschappelijke wedstrijden meegeteld moeten worden. Europeanen zijn van oordeel van niet, terwijl in Zuid-Amerika men die doelpunten wél wil meetellen.

Voorzitter Ricardo van Hetten van de Vereniging Vrienden van Transvaal is trots op de quote van FC Santos met de verwijzing naar Transvaal. “Dit geeft niet alleen het respect aan dat Transvaal na al die jaren wereldwijd nog geniet, maar geeft ook aan dat onze voetballers en ons team hoog aangeslagen wordt in de wereld,“ zegt Van Hetten aan Starnieuws.

Overigens heeft Pelé er geen grote zaak van gemaakt en Lionel Messi gefeliciteerd met zijn mijlpaal.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April