87% Haïtiaanse bevolking wil grondwetshervorming
28 Dec 2020, 04:45
foto
Consul Generaal van Haiti in Suriname, Mystral Jean-Charles, heeft donderdag bij een onaangekondigd bezoek op de Haïtiaanse markt aan de Drambradersgracht zijn landgenoten een envelop met inhoud als kerstcadeau gegeven.


Uit een recent opinieonderzoek in Haïti is gebleken dat meer dan 87% van de Haïtiaanse bevolking voorstander is van hervorming van de grondwet, zoals voorgesteld door president Jovenel Moïse. “De bevolking in Haïti heeft gebruikt gemaakt van het recht om zich uit te spreken over een nieuw model van overheidsorganisatie”, zegt Mystral Jean-Charles, consul-generaal van Haïti in Suriname. Hoewel de lokale Haïtiaanse gemeenschap in Suriname niet geparticipeerd heeft bij het onderzoek, zal volgens Jean-Charles de wijziging in de overheidsstructuur ook op deze groep van invloed zijn.

De resultaten van de peiling uitgevoerd door Brides tonen aan dat 87,4% van de bevolking het eens is met het idee van een nieuwe grondwet, 72,3% is voor de afschaffing van het ambt van premier, 74,2% is voor het creëren van de functie van een vicepresident, 75,1% kiest voor maar één parlement en 82,5% van de ondervraagden is voorstander van het verminderen van het aantal volksvertegenwoordigers. 58,3% is voorstander van twee opeenvolgende presidentiële ambtstermijnen, maar slechts 45,5% is het ermee eens dat de functies van plaatsvervanger en burgemeester van de gemeente door één persoon worden vervuld. Evenzo is 71,9% het eens met de officiële erkenning van dubbele nationaliteit. 64,9% van de ondervraagden is man en 35,1% vrouw. De enquête maakte gebruik van een representatieve steekproef van de Haïtiaanse bevolking, en wel van 14.000 mensen van 18 jaar en ouder.

“Bij de algemene verkiezingen in november 2021 zal de groep in Suriname ook mogen stemmen en daarbij is nodig dat zij op de hoogte is van de komende aanpassing. Alle 84 diplomatieke posten wereldwijd zullen volgens plannen van de Haïtiaanse overheid worden voorzien van stembussen. Volgens de nieuw voorgestelde constitutie dan zullen alle Haïtianen in diaspora in de gelegenheid worden gesteld zich ook verkiesbare te stellen voor een overheidsfunctie”, zegt Jean-Charles.  Alle 84 diplomatieke posten wereldwijd zullen volgens plannen van de Haïtiaanse overheid worden voorzien van het nodige apparatuur om een vrije en eerlijke verkiezing te garanderen. Momenteel is Jean-Charles bezig de resultaten van het onderzoek te communiceren met in Suriname woonachtige landgenoten. Hij bracht een verrassingsbezoek afgelopen week aan de verkopers op de Haïtiaanse markt aan de Drambrandersgracht. Hij heeft iedereen die er hosselt een envelop met een waardebon en een geldbedrag van SRD 300 overhandigd.

“De overwegingen over de grondwetshervorming zijn niet van nu. De kwestie speelt al jaren, vooral op het niveau van het Haïtiaanse parlement en het maatschappelijk middenveld. Uit verschillende sectoren van het nationale leven zijn al 30 voorstellen voor grondwetswijziging gedaan. Verschillende voormalige staatshoofden, onder wie president René Préval, hebben erkend dat de huidige grondwet van 1987 een bron van politieke instabiliteit is en daarom aanpassing verdient. President Moïse is echter het staatshoofd dat de grootste vastberadenheid toont om deze grondwetswijziging door te voeren zoals gewenst door het Haïtiaanse volk”, zegt Jean-Charles.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April