Paus kondigt jaar van gezin aan
28 Dec 2020, 00:57
foto
Paus Franciscus streelt een jongen als hij op kerstavond, donderdag, arriveert om de mis te vieren, in de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan. (Foto: AP)


Paus Franciscus kondigde zondag een aankomend jaar gewijd aan het gezin af, terwijl hij één van zijn pauselijke prioriteiten verdubbelde en aandrong op hernieuwde aandacht voor zijn controversiële 2016-document over het gezinsleven. De kerkelijke wereldleider kondigde aan dat het komende jaar over het gezin op 19 maart zou beginnen, de vijfde verjaardag van zijn document "The Joy of Love".

Het document opende onder meer de deur om gescheiden en burgerlijk hertrouwde stellen ter communie te laten gaan, wat leidde tot kritiek en zelfs claims van ketterij van conservatieve katholieken. Francis schreef het document nadat hij bisschoppen van over de hele wereld had opgeroepen om te debatteren over hoe de katholieke kerk gezinnen beter kan dienen. Terwijl de kwestie echtscheiding en hertrouwen de krantenkoppen domineerde tijdens de back-to-back synodes, had de discussie ook betrekking op de bediening van homo's en andere "niet-traditionele" gezinnen.

Francis maakte de opmerkingen tijdens zijn zondagmiddagzegening, die hij gaf vanuit zijn studio om te voorkomen dat mensen samenkomen op het Sint-Pietersplein als onderdeel van de antivirusmaatregelen van het Vaticaan.

Bij het doen van de aankondiging gaf Franciscus een vriendelijk pauselijk advies aan ruziënde families, en herinnerde hij hen eraan om te zeggen "excuseer mij, dank u en sorry" en de dag nooit te beëindigen zonder vrede te sluiten. "Omdat de Koude Oorlog de dag erna gevaarlijk is," grapte hij.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April