EU start massa-vaccinatie tegen Covid-19
27 Dec 2020, 14:51
foto
Een gezondheidswerker vult een spuit met het vaccin in het Universitair Ziekenhuis in Nitra, Slowakije. (Foto: Reuters)


De Europese Unie (EU) lanceert een gecoördineerde vaccinatiecampagne om Covid-19 te bestrijden, in wat volgens de hoogste ambtenaar van het blok een "ontroerend moment van eenheid" is. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei zaterdag dat het Pfizer-BioNTech-vaccin aan alle 27 lidstaten is afgeleverd.

Sommige landen begonnen zaterdag met het toedienen van de vaccins en zeiden dat ze niet bereid waren nog een dag te wachten. De EU heeft tot dusver meer dan 335.000 Covid-gerelateerde sterfgevallen gemeld. Meer dan 14 miljoen mensen zijn besmet en in bijna alle lidstaten zijn momenteel strikte lockdown-maatregelen van kracht.

De introductie van het vaccin komt nu gevallen van de meer besmettelijke variant van Covid-19 worden bevestigd in verschillende Europese landen, evenals in Canada en Japan. De massale vaccinatie in de hele EU - een blok van 446 miljoen mensen - begon vanmorgen vroeg.

Dit komt nadat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Europese Commissie het Duits-Amerikaanse Pfizer-BioNTech-vaccin hebben goedgekeurd. De EU heeft contracten afgesloten voor meer dan twee miljard vaccindoses van een reeks farmaceutische bedrijven.

"Vandaag beginnen we de bladzijde om te slaan in een moeilijk jaar. Het # COVID19-vaccin is geleverd aan alle EU-landen. De vaccinatie begint morgen in de hele EU", tweette mevrouw Von der Leyen zaterdag. "De #EUvaccinationdays zijn een ontroerend moment van eenheid. Vaccinatie is de blijvende uitweg uit de pandemie", voegde ze eraan toe.

De Duitse minister van Volksgezondheid, Jens Spahn, zei zaterdag: "Dit is echt een vrolijk kerstbericht. Op dit moment rijden vrachtwagens met de eerste vaccins door heel Europa, heel Duitsland, in alle deelstaten. Verdere leveringen volgen de dag na morgen."

"Dit vaccin is de cruciale sleutel om de pandemie te verslaan. Het is de sleutel om ons leven terug te krijgen."

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Luigi Di Maio, drong er bij zijn landgenoten op aan de vaccins te krijgen. "We krijgen onze vrijheid terug, we zullen elkaar weer kunnen omhelzen," zei hij.

Gezondheidswerkers in Noordoost-Duitsland besloten niet tot zondag te wachten en begonnen bejaarde bewoners van een verpleeghuis in Halberstadt te vaccineren.

In Hongarije was de eerste ontvanger van het vaccin zaterdag een arts in het Del-Pest Central Hospital, zegt het staatspersbureau.

De autoriteiten in Slowakije zeiden ook dat ze waren begonnen met vaccineren.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April