Wereldwijde infecties nieuwe variant Covid-19
27 Dec 2020, 04:46
foto
Mensen in Tokyo zaterdag. De nieuwe variant van Covid-19 is ook opgedoken in Japan. (Foto: Reuters)


Gevallen van de meer besmettelijke variant van Covid-19 die voor het eerst in het Verenigd Koninkrijk (VK) werd geïdentificeerd, zijn bevestigd in verschillende Europese landen, evenals in Canada en Japan. Infecties die verband hielden met mensen die uit het VK kwamen, werden gemeld in Spanje, Zwitserland, Zweden en Frankrijk.

Een echtpaar dat besmet werd in Ontario, Canada, had geen bekende reisgeschiedenis of risicovolle contacten, zeggen ambtenaren. Japan zal de meeste niet-ingezeten buitenlanders de toegang tot het land vanaf maandag voor een maand verbieden. Sinds de besmettingen bij vijf passagiers die allemaal uit het VK waren aangekomen, heeft het land nog twee gevallen bevestigd, waarvan er één in het binnenland zou zijn overgedragen.

Het nieuws over de nieuwe variant leidde vorige week tot reisbeperkingen over de hele wereld. Ondertussen zijn verschillende EU-landen begonnen met het vaccineren van mensen tegen het virus, in afwachting van een gecoördineerde campagne op zondag in het hele blok.

Gezondheidswerkers in Noordoost-Duitsland zeiden dat ze niet bereid waren nog een dag te wachten om het pas goedgekeurde Pfizer-BioNTech-vaccin te verspreiden. Ze begonnen met het immuniseren van oudere bewoners van een verpleeghuis in Halberstadt.

In Hongarije zei het staatspersbureau dat de eerste ontvanger van het vaccin een arts was in het Del-Pest Central Hospital. De autoriteiten in Slowakije zeiden ook dat ze waren begonnen met vaccineren.

Het hoofd van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft een video op Twitter vrijgegeven waarin de introductie van het vaccin wordt gevierd. Ze noemt het een "ontroerend moment van eenheid".

Wetenschappers zeggen dat de nieuwe variant van Covid-19 mogelijk als eerste in het VK is opgemerkt vanwege de kracht van het bewakingssysteem van het land. De nieuwe variant is aanzienlijk besmettelijker dan eerdere soorten, maar niet noodzakelijkerwijs gevaarlijker voor de geïnfecteerden, zeggen experts.

Verspreiding nieuwe variant

Degenen die in Canada besmet zijn, is een stel uit Durham, in de buurt van Toronto, dat zichzelf nu isoleert.

In Japan zijn de twee nieuwe gevallen een piloot van in de dertig die op 16 december vanuit Londen terugkeerde naar Japan en een vrouw van in de twintig, één van zijn familieleden die geen reisgeschiedenis naar het VK heeft, meldt Kyodo News.

Onder de opschorting van de reizen op maandag mogen Japanse staatsburgers en niet-Japanse ingezetenen die in het buitenland zijn, terugkeren, en sommige reizigers, zoals zakenmensen, mogen uit een klein aantal voornamelijk Aziatische landen binnenkomen.

In Spanje zijn in Madrid vier gevallen van de nieuwe variant bevestigd. Geen van de patiënten, die allemaal vanuit het VK kwamen, was ernstig ziek.

Zwitserland heeft drie gevallen geïdentificeerd, waarvan er twee bekend staan ​​als Britse staatsburgers die momenteel in het land zijn. Zwitserland is het enige in Europa die zijn skipistes open houdt voor toerisme tijdens de kerst- en nieuwjaarsperiode. Duizenden toeristen uit Groot-Brittannië zijn de afgelopen weken aangekomen in Zwitserland.

In Zweden zei de gezondheidsdienst dat een reiziger daar ziek was van de spanning, maar zichzelf isoleerde sinds hij terugkeerde uit het VK.

Frankrijk bevestigde zijn eerste geval van de nieuwe variant - een Frans staatsburger in het centrum van Tours die op 19 december uit Londen was aangekomen, zei het ministerie van Volksgezondheid. De man, die in het VK had gewoond, was asymptomatisch en isoleerde zich momenteel thuis, zei het ministerie.

Frankrijk sloot de grens met het VK nadat de nieuwe variant in Groot-Brittannië was bevestigd, maar beëindigde woensdag het verbod voor EU-burgers, op voorwaarde dat mensen negatief werden getest voordat ze op reis gingen.

Duizenden vrachtwagenchauffeurs brachten kerstdag door in hun voertuigen in Kent, wachtend om het Engelse Kanaal over te steken.

Eerder zijn gevallen gemeld in Denemarken, Duitsland, Italië, Nederland en Australië.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April