Rijststro incorporatie ter verhoging rijstproductiviteit en kwaliteit
27 Dec 2020, 02:48
foto
Stro-verbranding in open velden in Nickerie. (Foto: Adron/SNRI)


Radjeshry Raghoedat Panday van de studierichting Agrarische Produktie, oriëntatie Landbouw, van de Faculteit der Technologische Wetenschappen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname maakte een aanvang om de potentie van rijststro-incorporatie op de rijstproductiviteit en kwaliteit van rijst a.g.v. verbeterde bodemkwaliteit voor onze condities te onderzoeken. Samen met haar begeleidingscommissie die bestond uit mw. L. Ori, Ph.D-Lector Magnus (hoofdbegeleider), dhr. Y.F Diran, M.Sc. (praktijkbegeleider), mw. M. Narain, M.Sc. (medebegeleider) is het onderzoek uitgevoerd geworden.  Het onderzoek vond plaats in  proefbakken op het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie. De student behaalde de titel Bachelor of Science.

De rijstproductie in Suriname wordt gekenmerkt als een intensief gemechaniseerd productiesysteem, welke  resulteert in een afname van de bodemkwaliteit m.n. een afname in nutriënten beschikbaarheid en bodem organisch materiaal. Hoewel bodem organisch materiaal van wezenlijk belang is om duurzame rijstteelt te realiseren is tot heden geen/weinig aandacht geschonken aan het verbeteren van de bodemtoestand door het bodem organisch materiaal te verhogen.

Rijststro, wat in Suriname in open velden wordt verbrand, draagt bij aan zware milieuvervuiling  en tevens aan het afnemen van het bodem organisch materiaal. In tegenstelling tot stro-verbranding biedt rijststro-incorporatie een belangrijke bijdrage aan het verhogen van het bodem organisch materiaal v.w. zijn aanzienlijke hoeveelheden aan NPK en andere nutriënten.  

Uit recent onderzoek is gebleken dat de nutriënten beschikbaarheid in de bodem van Nickerie naast NPK-tekorten ook tekorten voor zink (Zn), boor (Bo) en koper (Cu) aanduidt. Bovendien blijkt het gehalte van bodem organisch materiaal te zijn gedaald van 2,0 - 9,5% (begin 20e eeuw) naar 1,0 - 2,5% (2010). In tegenstelling tot stro-verbranding, waarbij aanzienlijke hoeveelheden nutriënten verloren gaan, kan stro-incorporatie als belangrijke bron fungeren in het verbeteren van bodem organisch materiaal.  Verder is dit ook economisch voordeliger, gezien de rijstro direct beschikbaar is op het veld en er dus geen economische verhandel-waarde aan verbonden is.

Rijst-stro bevat 40% stikstof (N), 30-35% fosfaat (P) en 80-85% kalium (K), waarvan de P en K op kort termijn vrijkomen (1 maand na incorporatie) en de N op lang termijn vrijkomt (3-4 jaar na incorporatie). Als zodanig biedt rijststro-incorporatie een goed alternatief voor het recyclen van nutriënten en het verbeteren van het bodem organisch materiaal, waardoor het gebruik van anorganische meststoffen (Ureum 46% N) in de toekomst mogelijk wordt beperkt of geëlimineerd.

Uit de eerste aanzet van dit onderzoek bleek dat stro-incorporatie resulteerde in een lichte toename van het bodem organisch materiaal m.n. van 2.83% naar 3.19%. Dit resulteerde verder in een hogere rijstproductiviteit als gevolg van een betere korrelvulling.

Daar de afbraak van rijststro in de bodem een langzaam proces is, moet deze studie worden herhaald om het op lang termijn effect van stro-incorporatie op de bodemgezondheid en rijstproductiviteit te evalueren. Verdere onderzoekssactiviteiten m.b.t. het effect van stro-incorporatie op lang termijn worden momenteel uitgevoerd door de ADRON onderzoeker, dhr. Y, F. Diran, M.Sc. Mocht het onderzoek op lang termijn goede resultaten opleveren, dan bestaat de mogelijkheid om middels deze methode duurzame rijstbouw te realiseren, met inachtneming van climate smart agriculture.
Advertenties