Cubaanse artsen arriveren in Panama voor Covid-strijd
26 Dec 2020, 18:34
foto
Cubaans medisch personeel is op 24 december gearriveerd op de Tocumen International Airport in Panama City. (Foto: AFP)


Het ministerie van Volksgezondheid van Panama heeft gezegd dat meer dan 200 Cubaanse artsen zijn gearriveerd om het gezondheidszorgsysteem van het Midden-Amerikaanse land te versterken en te helpen in de strijd tegen de Covid-19-pandemie. "Vanmorgen (donderdag) zijn 220 Cubaanse specialisten in ons land aangekomen om het gezondheidssysteem te versterken in de strijd tegen # Covid-19", zei het ministerie op Twitter.

Na een golf van besmettingen met het coronavirus, kondigde Panama vrijdag aan dat het nationale beperkingen opnieuw zou instellen die mannen en vrouwen verplichten om op verschillende dagen te winkelen voor de feestdagen. De beperkingen zijn vergelijkbaar met die waren opgelegd tijdens het hoogtepunt van de pandemie in juni, toen infecties en sterfgevallen recordhoogten bereikten. De regering heeft ook een lockdown opgelegd tijdens de kerst- en nieuwjaarsvakantie.

Panama heeft een golf van Covid-19-gevallen gezien nadat het in september zijn economie begon te heropenen, wat leidde tot overbelaste ziekenhuizen en een tekort aan zorgpersoneel. Donderdag meldden Panamese gezondheidsautoriteiten 3.348 nieuwe gevallen van Covid-19 en 42 sterfgevallen in verband met het virus, een dagelijks record voor beide maatregelen.

Panama is zwaar getroffen door de pandemie - tot nu toe zijn meer dan 220.000 mensen besmet met de ziekte en zijn er minstens 3.600 mensen omgekomen.

Panama zei op 15 december dat het artsen uit Cuba, de Verenigde Staten, Mexico, Venezuela en Colombia wilde inhuren om de pandemie aan te pakken, ondanks een wet die buitenlandse medische professionals verbiedt om in het land te werken.

De aankondiging kreeg kritiek van de VS, een belangrijke bondgenoot. "Regeringen die Cubaanse medische hulpverleners inhuren, moeten hun eerlijke en humane behandeling garanderen - in schril contrast met het Castro-regime, dat de moed van de arbeiders verhandelt en uitbuit voor eigen gewin," tweette Michael Kozak, de waarnemend assistent-secretaris van de VS voor het Westelijk Halfrond, maandag. "Maak contracten transparant en betaal werknemers rechtstreeks."

De VS heeft de praktijk van Cuba om zijn wereldberoemde gezondheidswerkers te exporteren omschreven als "witte jas diplomatie", en beschuldigt de eilandstaat ervan de medici te gebruiken als propagandamiddel.

Panama zal naar verwachting de eerste lading van het Pfizer-BioNTech-vaccin - ongeveer 450.000 doses - ontvangen in het eerste kwartaal van 2021. De regering heeft een overeenkomst getekend om drie miljoen vaccindoses van Pfizer-BioNTech te kopen.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April