ExxonMobil Guyana viert eerste jaar Liza-olieproductie
21 Dec 2020, 11:40
foto
Het Liza-veld in het offshore gebied van buurland Guyana is al een jaar in productie.


Het Liza Destiny Floating Production Storage and Offloading (FPSO) -schip in de Guyanese diepzee bereikte eerder deze maand zijn volledige capaciteit van 120.000 vaten olie per dag. Het gasinjectiesysteem is daarbij ook met succes in gebruik genomen.

Het bedrijf is in minder dan vijf jaar na de eerste ontdekking van koolwaterstoffen in het offshore gebied van buurland Guyana gestart met de olieproductie. De periode tussen ontdekking en productie ligt bij het Liza-veld ver voor op het industriegemiddelde voor diepwaterontwikkelingen.

"We zijn ongelooflijk trots op het geweldige werk van ons team om de uitdagingen van het afgelopen jaar te overwinnen en ons veilig te brengen waar we nu zijn", zei Alistair Routledge, president van ExxonMobil Guyana. "Deze veerkrachtige groep, die een groeiend aantal Guyanese professionals omvat, blijft volharden tijdens de Covid-19-pandemie en de initiële uitdagingen bij het opstarten om een ​​project van wereldklasse af te leveren", voegde hij eraan toe.

Meer dan 6.000 personeelsleden zijn offshore overgebracht zonder een veiligheidsincident of geval van Covid-19 op de offshore-faciliteiten. In totaal heeft het FPSO-team van Liza Destiny een jaar en meer dan een miljoen werkuren gemaakt zonder een registreerbaar veiligheidsincident.

"ExxonMobil Guyana zet zich in voor de verantwoorde ontwikkeling van de natuurlijke hulpbronnen van het land en zal tijdens onze operaties geen gebruik maken van routinematig affakkelen", aldus Routledge. Hij zegt dat er teleurstelling was over het aantal problemen dat ze hebben gehad met apparatuur en Covid-19, waardoor de ingebruikname van het gasinjectiesysteem langer heeft geduurd dan oorspronkelijk was gepland. "We hebben belangrijke stappen ondernomen om affakkelen te beperken en nemen de geleerde lessen mee voor toekomstige projecten. "

Investeringen in de lokale economie blijven toenemen naarmate de Liza fase 2- en Payara-projecten vorderen. Meer dan 2.100 Guyanezen ondersteunen nu activiteiten on- en offshore. ExxonMobil en zijn belangrijkste aannemers hebben sinds 2015 meer dan GY $ 69 miljard (US$ 330 miljoen) uitgegeven bij meer dan 700 lokale bedrijven.

De ontwikkelingen van Liza en Payara bevinden zich in het Stabroek-blok. Het beheer valt onder het aan ExxonMobil gelieerde bedrijf Esso Exploration and Production Guyana Limited, dat een belang van 45 procent in het blok heeft. Hess Guyana Exploration Ltd. heeft een belang van 30 procent en CNOOC Petroleum Guyana Limited, een volledige dochteronderneming van CNOOC Limited, heeft een belang van 25 procent.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April