Europese landen vrezen nieuwe mutatie Covid-19
20 Dec 2020, 12:34
foto
Londen en Zuidoost-Engeland worden in een nieuwe Tier 4-waarschuwing geplaatst, waardoor mensen in wezen in hun huizen worden geïsoleerd. (Foto: Reuters)


Europese landen bannen Britse passagiers in een poging om een ​​nieuwe mutatie van het coronavirus, die 70 procent besmettelijker is en door Londen scheurt, buiten te houden. Virussen veranderen voortdurend. Seizoensgriep muteert elk jaar, dus was het geen verrassing voor wetenschappers dat varianten van Covid-19 zijn ontdekt sinds het begin van de pandemie.

Maar de laatste dagen is de bezorgdheid gegroeid over een nieuwe soort die in het Verenigd Koninkrijk is geïdentificeerd.

Vaccins zouden er nog steeds effectief tegen moeten zijn en de nieuwe stam wordt niet als dodelijker beschouwd, maar mensen maken zich steeds meer zorgen omdat deze mutatie 70 procent besmettelijker lijkt te zijn.

De nieuwe variant, die de naam VUI-202012/01 heeft gekregen (de eerste variant die in december 2020 wordt onderzocht), zou voor het eerst midden september zijn opgekomen in het zuidoosten van het land, in de hoofdstad Londen of het graafschap Kent.

Susan Hopkins van Public Health England zei dat het bureau de regering op 18 december op de hoogte bracht toen modellen de volledige ernst van de nieuwe soort aan het licht brachten. Het Verenigd Koninkrijk heeft zijn bevindingen dezelfde dag bij de Wereldgezondheidsorganisatie ingediend.

Sindsdien verspreidde de mutatie zich snel in het zuidoosten en werd het daar de dominante vorm van het virus. In Londen was 62 procent van de gevallen te wijten aan de nieuwe variant in de week van 9 december. Dat is in vergelijking met 28 procent drie weken eerder.

Geconfronteerd met deze snelle ontwikkeling heeft de Britse regering strengere lockdown-maatregelen ingevoerd voor de komende kerstperiode.

Eerder had de Britse premier Boris Johnson zich gecommitteerd om mensen te laten samenkomen voor festiviteiten. Maar onder toenemende kritiek en op advies van zijn wetenschappelijke adviseurs is het voor veel Britten nu verboden om huishoudens te mengen tot tenminste eind december, wanneer de nieuwe maatregelen zullen worden herzien.

Patrick Vallance, de belangrijkste wetenschappelijk adviseur van het VK, zei dat de nieuwe variant misschien ook in andere landen voorkomt, maar mogelijk in het VK is begonnen.

Nederland en België reageerden snel en verboden reizigers uit het VK om te voorkomen dat de nieuwe soort zich zou verspreiden. De Nederlandse autoriteiten zeiden dat ze ten minste één geval van de nieuwe stam hadden gevonden en vluchten met Britse passagiers zijn tot 1 januari verboden. België schort de aankomsten van vluchten en treinen uit het VK minstens 24 uur op. Dat heeft de Belgische premier Alexander De Croo aan de Belgische televisiezender VRT gezegd.

Volgens Chris Whitty, Chief Medical Officer van UL, kunnen de huidige swabtests de nieuwe variant identificeren. Wetenschappers zeggen dat de nieuwe stam 23 veranderingen bevat, waarvan er vele verband houden met veranderingen in een eiwit dat door het virus wordt gemaakt.

De Britse minister van Volksgezondheid, Matt Hancock, heeft gesuggereerd dat de nieuwe lockdown-maatregelen nog enige tijd van kracht kunnen blijven. "Gezien hoeveel sneller deze nieuwe variant zich verspreidt, zal het erg moeilijk worden om het onder controle te houden totdat we het vaccin hebben uitgezet," zei Hancock.

De eerste minister van Schotland, Nicola Sturgeon, zei op Twitter dat gevallen van de gemuteerde soort lager waren in Schotland "dan in de rest van het VK", maar waarschuwde dat "preventieve maatregelen nodig kunnen zijn om te voorkomen dat de zich sneller verspreidende soort aanslaat."

In het VK zijn tot nu toe meer dan 67.000 mensen aan Covid-19 overleden, waardoor het samen met Italië één van de zwaarst getroffen landen in Europa is.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April