Chili: President krijgt boete voor niet dragen mondmasker
20 Dec 2020, 06:42
foto
President Sebastián Piñera heeft toegegeven dat hij een mondmasker moest dragen bij het nemen van de foto. (Foto: Reuters)


De Chileense president Sebastián Piñera heeft een boete van US$ 3.500 gekregen voor het overtreden van de regels van het coronavirus door te poseren voor een selfie zonder gezichtsmasker. Piñera bood zijn excuses aan nadat de foto van hem met een vrouw - ook zonder masker - eerder deze maand viraal ging.

De president gaf toe dat hij een masker had moeten dragen toen de vrouw om een ​​foto vroeg op een strand bij zijn huis in de stad Cachagua. Chili heeft strikte regels voor het dragen van maskers in het openbaar.

Overtredingen van de maskerwet worden bestraft met straffen die boetes en zelfs gevangenisstraffen omvatten. Het aantal gevallen van coronavirus neemt toe in Chili, dat tot het hoogste aantal gevallen en sterfgevallen in verband met de ziekte in Latijns-Amerika behoort.

Het land heeft volgens een telling van de Johns Hopkins University in de VS tot nu toe 581.135 besmettingen en 16.051 sterfgevallen geregistreerd.

Omstreden foto's zijn in het verleden politiek lastig gebleken voor Piñera. Vorig jaar wekte hij woede op nadat hij werd afgebeeld op een pizzaparty in de avond dat er protesten over ongelijkheid uitbraken in de hoofdstad Santiago.

Toen, in april van dit jaar, wekte de president opnieuw verontwaardiging door te poseren voor foto's op het plein dat het centrum was van anti-regeringsprotesten voordat coronavirusbeperkingen werden opgelegd.

Ook in Santiago is er onrust over de coronavirusbeperkingen.  Sinds juni meldt Chili meer dan 1.000 nieuwe gevallen per dag. Begin december verlengde Piñera de noodtoestand met 90 dagen, zodat zijn regering beperkingen kon blijven opleggen.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April