Ramadhin: Covid-19-situatie kritiek
20 Dec 2020, 00:03
foto
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid vindt het heel jammer dat delen van de samenleving zich niet houden aan de Covid-19-maatregelen. (Foto: René Gompers)


"Kritiek", zo beschrijft minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid de Covid-19-situatie in het land. In de afgelopen dagen is er een toenemend aantal infecties geregistreerd. Zaterdag zijn 52 mensen in een etmaal positief getest. Op dit moment zijn er in totaal 146 positieve gevallen. "Feesten en uitvaarten met grote groepen zijn de boosdoeners," zegt de bewindsman aan Starnieuws.

Volgens Ramadhin is duidelijk dat grote delen van de samenleving zich niet houden aan de Covid-19-regels. "Alleen in dit weekend waren er 16 huwelijksfeesten, wat verboden is," zegt hij. Alle goedkeuringen voor samenkomsten groter dan 10 personen zijn ingetrokken, herhaalt Ramadhin. Hij is zelf langs twee of drie huwelijksfeesten langsgereden. "Het is heel jammer, omdat de verspreiding in de verschillende ressorten in Groot Paramaribo en Wanica is doorgedrongen. Ongetwijfeld zal deze situatie leiden tot infecties."

In Paramaribo zijn zaterdag 36 personen positief getest en 8 in Wanica. "Helaas gaan de mensen gewoon door met feesten." Ramadhin zegt dat we als samenleving aan het begin van een golf zijn. "Wij bepalen de richting die we opgaan. Willen wij nonchalant zijn en de regels aan onze laars lappen, dan zullen we ready moeten zijn voor een nieuwe piek met alle gevolgen van dien." De bewindsman snapt dat iedereen zijn plezier wil, "maar het blijft een riskante situatie."

Intussen is de zorgsector dringend bezig de bestaande Covid-faciliteiten op te voeren. Nadat de infecties betrekkelijk waren afgenomen, was het ministerie van Volksgezondheid ertoe overgegaan om de Covid-19-faciliteiten te verminderen, om de reguliere zorg weer op te pakken. Er vindt ook coordinatie plaats met het zorgpersoneel. Het vervoersprobleem van het zorgpersoneel tijdens de lockdown-periode zal ook spoedig zijn opgelost, zegt de bewindsman. Zijn collega's van TCT en OW werken aan een oplossing van het vervoersprobleem.

Ramadhin roept de samenleving op zich te laten testen bij symptomen. Alleen door te testen, kunnen we positieven filteren. Hoe meer testen, hoe beter en hoe sneller we mensen kunnen isoleren, zegt hij. "Wees niet bevreesd om te testen. U hoeft ook niet bevreesd te zijn voor het resultaat. Ook al bent u positief, we gaan ervoor zorgen dat u op een waardige wijze wordt geïsoleerd." De bewindsman doet weer een beroep op de individuele verantwoordelijkheid. Hij wijst erop dat niemand het leuk gaat vinden als we weer in een total lockdown gaan, "het is daarom zaak dat we ons strikt houden aan de Covid-19-maatregelen." Het hoeft volgens Ramadhin niet zo een grote crisis te worden als de samenleving zich houdt aan de maatregelen. Ook van regeringszijde is er beloofd zich te houden aan de Covid-19-protocollen, nadat er scherpe kritiek was geuit op de 'dankdienst/Bigi Sma Dey' van First lady Mellisa Santokhi-Seenacherry.

Suriname heeft vanaf de uitbraak van de coronaviruspandemie in maart, 5.511 infecties geregistreerd. Er zijn 118 doden gevallen als gevolg van de infectie.

Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April