Mexico: Ex-gouverneur onrustige deelstaat Jalisco doodgeschoten
19 Dec 2020, 11:12
foto
Staatsfunctionarissen zeiden dat Aristoteles Sandoval 15 lijfwachten van de politie toegewezen had gekregen, evenals kogelvrije voertuigen. (Foto: Reuters)


De voormalige gouverneur van de onrustige westelijke deelstaat Jalisco in Mexico is vrijdag doodgeschoten. Het is de jongste van een reeks gewelddadige aanvallen in een land dat al wordt geplaagd door drugsgerelateerde bendes.

Volgens de procureur-generaal, Gerardo Octavio Solis, werd Aristoteles Sandoval om 1.40 uur lokale tijd gedood bij een aanval in het toilet van een restaurant in de badplaats Puerto Vallarta aan de Pacifische kust. De moordenaar wachtte tot Sandoval een tafel verliet die hij deelde met drie andere mensen, voordat hij hem verschillende keren in de rug schoot.

Solis zei dat, hoewel slechts één schutter op Sandoval schoot, hij misschien vergezeld was van wel negen handlangers die buiten het restaurant wachtten. Staatsfunctionarissen zeiden dat Sandoval 15 lijfwachten van de politie toegewezen had gekregen, evenals kogelvrije voertuigen.

Twee van de lijfwachten waren aanwezig, maar waren buiten het restaurant toen de aanval plaatsvond.

Jalisco is het hart van één van Mexico's machtigste criminele bendes, het Jalisco New Generation Cartel. De bende controleert een groot deel van de deelstaat sinds het aan de macht kwam tijdens de ambtsperiode van de voormalige gouverneur van 2013 tot 2018.

 "Deze moord zou het begin kunnen zijn van een echt seizoen van politiek geweld tegen Mexico", zei John Holman van Al Jazeera vanuit Mexico City.

Volgend jaar juli houdt het land zijn grootste verkiezingen en de aanloop naar de peilingen markeert meestal het moment waarop "criminele groepen proberen hun eigen kandidaat te positioneren en dat doen ze vaak door rivalen te vermoorden", voegde hij eraan toe.

Mexico wordt al jaren ontsierd door bendegeweld. Vorig jaar werden meer dan 34.500 moorden gemeld, maar het land vestigde al een nieuw record, want tijdens de eerste zes maanden van 2020 waren er meer dan 17.400 moorden - een stijging van 1,7 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Het onderzoek naar de moord op Sandoval zal niet gemakkelijk zijn, aangezien het personeel van het restaurant de plaats delict heeft opgeruimd en zelfs beveiligingscamera's heeft verwijderd, zei Holman.
Advertenties