Logeergebouw Asidonhopo (heilig huis) afgebrand
18 Dec 2020, 10:04
foto
Het logeergebouw van Asidonhopo is tot de grond afgebrand. Tijdens de brand was er niemand in het gebouw. Het logeergebouw wordt als heilig huis beschouwd.


Het logeergebouw op Asidonhopo is vannacht afgebrand. De faciliteit behoorde tot het kabinet van granman Albert  Aboikoni van de Saamaka. De oorzaak is nog niet duidelijk. Het logeergebouw wordt beschouwd als een heilig huis omdat het door een granman is gebouwd. Het is ook traditie dat de logeerders, leden van het traditioneel bestuur, er plengoffers brengen voordat ze aan het werk gaan. Bewoners hebben een knal gehoord voordat zij het brandend gebouw in de gaten kregen.

“De logeerfaciliteit is heel lang geleden neergezet door Jozef Daniel Aboikoni,” deelt Iwan Adjako, secretaris van de granman aan Starnieuws mee. De huidige granman is de vierde generatie Aboikoni. (Jozef Daniel Aboikoni is van 1950 tot 1989 granman van de Saramaccaners)  geweest. Het grootopperhoofd heeft er eerst in gewoond. Hij heeft het verlaten nadat de overheid een ander huis voor hem heeft gebouwd. Andere leden van het traditioneel bestuur nemen er hun intrek wanneer ze op Asidonhopo zijn. Het biedt plek aan 20 personen om hun hangmatten te binden, legt Adjako uit.



“De mensen die dicht bij het gebouw waren, hebben iets na middernacht een knal gehoord. En nog een geluid alsof er iets op het dak was gegooid of gevallen. Toen ze poolshoogte zijn gaan nemen, zagen ze dat het gebouw in lichterlaaie stond.” Het gebouw was leeg tijdens de brand, zegt Adjako. “Alle gebouwen die bij een granman horen, en alles wat een granman bouwt, beschouwen we als heilig,” legt hij uit. “Wanneer de oudere mannen zoals de kapiteins naar Asidonhopo komen, verblijven ze daar. Elke morgen doen ze een plengoffer voordat ze met activiteiten beginnen. Het officiële heilig huis van de granman is niet afgebrand."

René Gompers
Advertenties