Staatsolie: Nog onduidelijk wat Petronas heeft gevonden
17 Dec 2020, 02:44
foto


Het is nog niet duidelijk wat het Maleisische bedrijf Petronas precies heeft gevonden in blok 52. Er is wel een grote vondst gedaan. Het kan gaan om olie, gas of condensaat. In elk geval gaat het niet om water. Staatsolie verduidelijkt dat er voldoende indicatie is om te spreken van een vondst. In de eerste helft van 2021 zal duidelijkheid gegeven worden over wat er is ontdekt.

Staatsolie laat optekenen dat anders dan de indruk die in de samenleving is ontstaan, gaat het bij de Sloanea-1-exploratieput in blok 52 om de vondst van koolwaterstoffen. Een verzamelnaam voor aardgas, condensaat en aardolie. De Sloanea-1-exploratieput is geboord tot een totale diepte van 4.780 meter.

Condensaat is een complexe kookwaterstofverbinding, lichter dan aardolie en zwaarder dan aardgas, legt het bedrijf uit. In de Sloanea-1-exploratieput zijn verschillende koolwaterstofhoudende zandsteenpakketten met goede reservoirkwaliteiten in het Campaniaanse gedeelte aangetroffen. Dit is een geologische miljoenen jaren oude afzetting in de ondergrond. Verdere analyse van de putgegevens zal uitwijzen om wat voor type koolwaterstoffen het gaat.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April