CDS-directeur zegt 'sorry' tegen media over Bigi sma dey
16 Dec 2020, 00:00
foto
Alven Roosveld, fungerend directeur van de Communicatie Dienst Suriname, tijdens een persconferentie dinsdag. (Foto's: René Gompers)


Er is heel wat te doen geweest rond de Bigi sma dey die de First Lady in @Live Entertainment Center (meer bekend als Flamboyant Park) heeft gehouden. Er is  kritiek in de samenleving losgebarsten, het heeft een protestactie van entertainers aangewakkerd en journalisten zijn beknot in hun werk. Zij mochten het evenement niet verslaan. Alven Roosveld, fungerend directeur van Communicatie Dienst Suriname (CDS), biedt zijn verontschuldigen aan voor hoe zaken zijn gelopen. Hij is op een persconferentie in de Congreshal dinsdag ingegaan op wat zich heeft afgespeeld.

Roosveld heeft uitgelegd dat, ondanks de verscherpte covidmaatregelen, besloten is om het jaarlijks terugkerend evenement voor seniore burgers, te laten doorgaan. Er zijn aanpassingen gepleegd. Wat in eerste instantie een dankdienst zou zijn, is volgens hem een drive thru event geworden. De senioren zouden met bussen worden gebracht, hun pakketten en cadeaus in ontvangst nemen en doortrekken. Maar ook daar is van afgeweken. Na een lange busrit is de ouderen de kans geboden de benen te strekken. Er is ook een intermezzo geweest, geeft Roosveld aan.

Maar de mensen zijn niet langer gebleven dan ze moesten, benadrukt Roosveld. De protocollen zijn volgens hem in acht genomen. Er zijn zelfs apparaten ingezet om de lucht constant te reinigen, deelt hij mee. Roosveld biedt zijn verontschuldigen aan de samenleving dat over de aard van het event “de informatiestroom niet correct of niet genoegzaam naar buiten is gekomen.”

Deze uitnodigingskaart gaat viraal. De discussie is losgebarsten over het feit dat de echtgenote van de president zich 'Hare Excellentie, Mellisa Santokhi-Seenacherry noemt. Deze titel is voor leden van de regering, waar de First Lady geen deel van uitmaakt.

Een journalist en een fotograaf van de Ware Tijd die al binnen waren in Flamboyant om verslag te doen, zijn gevraagd om de plaats te verlaten. Er zou sprake zijn van een besloten bijeenkomst. Collega's die verderop verslag deden van de protestactie van entertainers bij TBL Cinemas hebben zich later ook begeven naar Flamboyant. De wacht heeft ook hen duidelijk gemaakt dat zij geen toegang zullen krijgen, dat het om een besloten event gaat en dat alleen CDS verslag doet. De poort ging alleen open om auto’s in en uit te laten, en senioren die buiten met hun pakketten wilden wachten om opgehaald te worden. De Bigi Sma Dey is tot nog toe altijd een openbare aangelegenheid geweest.

“Mijn verontschuldigingen, het was een zodanige opzet dat we een gesloten event zouden hebben met een pers statement,” zegt Roosveld. “Het was geen commercieel event, niet een event om geld te verdienen, het was een sociaal event met een religieus karakter. Het was een evenement om onze ouderen te danken in deze moeilijke tijd en om ze uit het isolement te halen.”

Vertegenwoordigers van de media zijn geweerd bij de poort.

Over de weigering van journalisten om het event te verslaan, zegt Roosveld: “De pers had geen uitnodiging. Als je ergens wil zijn waar de president of het bevoegd gezag is, moet je op basis van een uitnodiging binnengelaten worden.” Roosveld haalt aan dat het is voorgekomen dat journalisten zich zogenaamd in opdracht van de CDS naar het kabinet hebben begeven. “Op basis daarvan gaan we een beetje anders om met de pers. Als de pers er is met een uitnodiging, gaan zaken normaal voort want dan weten we waar we de pers moeten alloceren.”

Journalisten stellen dat de uitleg van Roosveld geen hout snijdt. Het nieuws wordt immers vergaard met of zonder een uitnodiging. CDS heeft ook niet van te voren  gemeld dat het om een besloten event zou gaan en dat zij voor materiaal zou zorgen waarmee een verslag gemaakt kon worden. Roosveld heeft nog eens zijn verontschuldigingen aangeboden. Bij crisis communicatie worden er soms fouten gemaakt, merkt hij op. “Wat vandaag is gebeurd is een grove fout. Het weren van de pers is niet iets waar wij voor staan, het is niet het predicaat van deze regering. Daarvoor bied ik nogmaals mijn verontschuldigingen aan. Ik bied het in extenso aan omdat het zo is overgekomen maar dat kan nooit de bedoeling zijn. Er is ruis ontstaan, daar gaan we van leren. De communicatie moet steeds helderder gaan.”

Afgelopen weekend hadden Nickeriaanse media ook geklaagd over dat ze niet toegelaten werden bij de aankomst van de First Lady in het rijstdistrict. Alleen de CDS en Burger Informatie Centrum mochten verslag doen.

René Gompers
Advertenties

Wednesday 17 April
Tuesday 16 April
Monday 15 April