Pecs-voorzitter Muntslag: 'Goed gesprek' met regering
15 Dec 2020, 22:38
foto
Brian Mungslag (rechts), voorzitter van het Platform ter bevordering van Entertainment, Cultuur en kunst in Suriname, is blij met het gesprek met de overheid. Derde van rechts minister Amar Ramadhin. (Foto: René Gompers)


Er is een 'goed gesprek' geweest tussen de overheid en het Platform ter bevordering van Entertainment, Cultuur en kunst in Suriname (Pecs). “Er is licht in de tunnel,” deelt Pecs-voorzitter Brian Muntslag mee. Dit houdt in dat de artiesten en organisaties voor hun activiteiten opnieuw toestemming mogen vragen aan het ministerie van Volksgezondheid.  Artiesten en direct betrokkenen moeten zich ook weer registreren voor een compensatie. Minister Amar Ramadhin benadrukt dat dit niet een toezegging is. Hij wil een inventaris van de activiteiten. Als de activiteiten doorgaan zullen er strengere protocollen worden gehandhaafd.

Dinsdag zijn artiesten en anderen uit de horeca sector naar TBL Cinemas getogen om hun misnoegen te uiten. Zij moeten al hun geplande activiteiten door de opnieuw verscherpte covid-maatregelen cancelen. Aanleiding voor het protest was dat de overheid een Bigi Sma Dey heeft georganiseerd, die wel is doorgegaan. De overheid heeft aangegeven dat de plannen  allang bestonden en dat het evenement op een aangepaste manier door zou gaan. De ontevreden mensen stellen dat ook zij investeringen hebben gedaan maar wel hun activiteiten moeten cancelen. Muntslag geeft aan “niet blij te zijn” met de protestactie omdat het niet zijn stijl is om aandacht te vragen voor de nood. De actie is op een beetje rumoer na, heel ordelijk verlopen.

“Het licht in de tunnel is dat nu opnieuw toestemming gevraagd kan worden bij het ministerie van Volksgezondheid. Dat is het belangrijkste. Dat is de doorbraak van deze gesprekken geweest,” geeft Muntslag aan. We hebben de regering  meegegeven dat controle belangrijk is voor ons maar dat ze het volk niet het idee moet geven dat er willekeur plaatsvindt bij het organiseren van activiteiten. Dus nogmaals, als er organisatoren zijn die al activiteiten hebben gepland of willen plannen, zij moeten toestemming vragen bij het ministerie van Volksgezondheid.

Er is ook gesproken over een compensatie, deelt Muntslag mee. De registratie moet opnieuw gebeuren omdat bij de vorige lijst mensen tussen zaten die totaal niets met de entertainmentwereld te maken hebben. Hoe de vergoeding eruit zal zien, is ook niet duidelijk. Er zijn voorstellen voor belastingkortingen. Er komt wel nog een vervolggesprek kondigt Muntslag aan.

Minister Ramadhin benadrukt: “Ik ben bereid om te kijken naar de evenementen maar er mogen geen verwachtingen gecreëerd worden dat het indienen van een voorstel een toezegging is.” Hij geeft aan dat het Outbreak Management Team eerst moet bepalen of het houden van een event mogelijk is en dat de organisator zich moeten toewijden aan de checklist en andere afspraken. “Het kan niet zo zijn dat niets meer mag,” merkt hij op. “Ik heb aan Muntslag gezegd dat ik wil kijken naar alles wat jullie van plan zijn. Maar het is geen toezegging en je moet geen verwachting hebben dat het automatisch goedgekeurd wordt. Laat dat duidelijk zijn.”

René Gompers
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April