Onverlichte kerstboom geniet nu al veel bekijks
15 Dec 2020, 10:50
foto
Deze man kiest het gunstigste plekje om de kerstboom en alles erom heen gade te slaan. (Foto's: René Gompers)


Pierau zit op het dak van zijn auto te chillen bij het Onafhankelijkheidsplein. "Dan heb ik een beter overzicht van die kerstboom en wat er daar gebeurd," legt de jongeman uit. Sinds de reuzen kerstboom is opgezet, wordt het plein in de avond goed bezocht. Venters  spelen daar goed op in. De lichtjes van de boom worden officieel pas op 16 december aangemaakt. Na twee jaren zal ook de volkskerstzang worden gehouden. Maar door de nieuwe avondklok en strengere maatregelen worden ook deze activiteiten herzien.

Het is een gaan en komen van mensen op het plein. De grote kerstboom is het middelpunt en decor van de activiteiten op en om het plein. Bezoekers (soms hele gezinnen) die  foto’s komen schieten, arbeiders die nog in de avond werken aan een podium en het opzetten van twee sterke spotlights. De straat is bezet door langzaam rijdende auto’s die een zo gunstig mogelijk parkeerplek zoeken. Maar de auto’s die al geparkeerd staan zijn niet van plan 'anytime soon' te vertrekken:  'stoere' mannen die borrelen op een kofferbak van een auto, iets verder staan een paar jonge mensen fastfood te nuttigen. Het autodak dient als tafel.

Er valt ook wat te verdienen. Eten en drinken, tenminste popcorn is te koop. Een man brengt lichtgevende stokjes aan de man. Een paar jongemannen bieden een rit aan op een mooi versierd paard. Tenminste twee militairen houden de boom en alles erom heen in de gaten. "Ik kijk uit naar wanneer ze die lichten gaan aanmaken," zegt Pierau. De jongeman slaat geduldig  alles gade vanuit zijn plek, het dak van zijn auto. "Maar door die nieuwe avondklok en die regels, dat wordt spannend," merkt hij op.

Selfie time op het plein met de reuzenkerstboom. (Foto: René Gompers)

Ondertussen was er een persconferentie gaande in de Congreshal over de veranderde Covid-situatie. Het aantal besmettingen neemt weer toe, de regering ziet zich genoodzaakt de maatregelen te verscherpen. De avondklok gaat weer om 9 uur ‘s avonds in. Sommige evenementen zijn stopgezet waaronder de pagara-estafette. De lichtjes aan de boom worden nog wel op 16 december aangezet. Het programma wordt aangepast. Minister Amar Ramdhin van Volkgezondheid heeft ook bevestigd dat de volkskerstzang op 18 december gewoon doorgaat, ook aangepast. Het zal dan twee jaar geleden zijn dat deze activiteit weer plaatsvindt.

René Gompers
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March