Europa neemt Covid-kerstbesluiten
15 Dec 2020, 08:46
foto
De gebruikelijke kerstdecoraties hebben Parijs en andere steden verlicht ondanks de lockdown. (Getty Images)


Nu Kerstmis nadert, moeten regeringen in heel Europa moeilijke beslissingen nemen over het al dan niet versoepelen van de coronavirusbeperkingen voor de vakantieperiode. Nederland gaat vijf weken op slot in een poging de stijgende Covid-19-infecties in te dammen.

In het Verenigd Koninkrijk (VK) is een korte periode met speciale beperkingen ingevoerd om mensen in staat te stellen Kerstmis te vieren. Tussen 23 en 27 december (of 22 tot 28 december in Noord-Ierland) zijn er geen reisbeperkingen en kunnen mensen binnenshuis samenzijn en overnachten.

Het aantal mensen dat bij elkaar kan zijn, is echter beperkt. Zogenaamde "kerstbubbels" kunnen maximaal drie huishoudens in het grootste deel van het VK of maximaal acht mensen in Schotland omvatten.

Deze bubbels, die ook kunnen samenkomen in gebedshuizen en openbare buitenruimten, worden gedurende de feestperiode gefixeerd. Dit betekent dat mensen bijvoorbeeld niet kunnen mengen met twee huishoudens op eerste kerstdag en twee verschillende huishoudens op tweede kerstdag.

Gezondheidsdeskundigen hebben er echter bij mensen op aangedrongen goed na te denken over met wie ze omgaan. De maatregelen komen op het moment dat de hoofdstad Londen en sommige omliggende gebieden naar het bovenste niveau van restricties gaan, na een toename van het aantal gevallen en de identificatie van een nieuwe variant van het coronavirus.

Vanaf 16 december zijn pubs en restaurants gesloten, behalve bezorging en afhaalmaaltijden, en de meeste overdekte uitgaansgelegenheden en sportstadions zullen ook sluiten.

Italië: geen kerstmarkten

Italië kent nu het hoogste aantal doden sinds eind maart en premier Giuseppe Conte heeft de Italianen verteld om een ​​"meer sobere kerst te verwachten, zonder kerstavondbijeenkomsten, knuffels en kusjes".

Veel Italiaanse regio's zijn gedeeltelijk afgesloten en er is een verbod op reizen tussen verschillende regio's van 21 december tot 6 januari aangekondigd. Bovenop de regionale reisverboden mogen mensen op eerste kerstdag, tweede kerstdag en nieuwjaarsdag hun woonplaats niet verlaten. Er zijn uitzonderingen voor werk, medische redenen of noodgevallen.

Er is ook een avondklok van 22:00 tot 05:00 uur.

Kerken zijn vrij om open te blijven, maar door de avondklok is het onwaarschijnlijk dat de traditionele middernachtmis zal plaatsvinden. De geliefde Italiaanse kerstmarkt is ondertussen al verboden. "We denken dat we meer voorzorgsmaatregelen moeten nemen om een ​​toename van infecties te voorkomen", aldus Conte.

Frankrijk: reizen met Kerst

Na weken van nationale lockdown zei president Emmanuel Macron dat de beperkingen vanaf 28 november zouden worden versoepeld. Maar hij zei dat de meeste lockdown-maatregelen van kracht blijven tot net voor de feestelijke onderbreking op 15 december. Na deze datum worden de reisbeperkingen binnen Frankrijk opgeheven, wat betekent dat mensen hun familie kunnen bezoeken tijdens de feestelijke pauze. "We zullen zonder toestemming kunnen reizen, ook tussen regio's", zei Macron in een televisietoespraak.

Beperkingen die inhielden dat elke reis buitenshuis moest worden gemaakt om een ​​geldige reden, gecertificeerd op papier of een smartphone, worden ook vanaf 15 december opgeheven.

Maar volgens de regering is het aantal nieuwe dagelijkse gevallen niet voldoende gedaald om een ​​verdere versoepeling van de beperkingen te rechtvaardigen. Dit betekent dat er vanaf 20.00 uur een landelijke avondklok is, die op kerstavond wordt opgeheven, maar niet op oudejaarsavond. Theaters en bioscopen blijven gesloten, evenals bars en restaurants.

Het besluit om de immens populaire skigebieden van Frankrijk te sluiten, is een enorme teleurstelling geworden, waarbij lokale burgemeesters klagen over het weggevaagd werk van maanden. Macron zei dat ze in januari "onder gunstige voorwaarden" konden heropenen.

Duitsland: Strenge lockdown
Duitsland zal tijdens de kerstperiode een strenge lockdown ondergaan, aangezien het aantal doden en infecties door het virus de afgelopen weken is gestegen. Niet-essentiële winkels en scholen sluiten landelijk tijdens de lockdown, die duurt van 16 december tot 10 januari.

Bondskanselier Angela Merkel heeft de kerstinkopen de schuld gegeven van een "aanzienlijke" toename van sociale contacten. Momenteel mogen maximaal vijf personen uit niet meer dan twee huishoudens samenkomen in een woning. Maar deze limiet wordt versoepeld van 24 naar 26 december, wanneer een huishouden maximaal vier naaste familieleden uit andere huishoudens kan huisvesten. Kinderen onder de 14 jaar zijn niet bij deze limiet inbegrepen.

Onder de nationale lockdown blijven essentiële winkels, zoals winkels die voedsel verkopen, open, evenals banken. Verkooppunten die kerstbomen verkopen, kunnen ook blijven handelen. Kapsalons behoren tot de bedrijven die moeten sluiten.

De meeste grote kerstmarkten in Duitsland zijn al geannuleerd. Wat nieuwjaar betreft, zijn vuurwerkshows geannuleerd, terwijl het waarschijnlijk wordt afgeraden om ze op straat af te steken.

Spanje: reizen toegestaan ​​

De Spaanse regering heeft een reeks regels goedgekeurd voor de periode tussen 23 december en 6 januari. Regionale overheden hebben echter de macht om deze gemeenschappelijke regels aan te scherpen als ze dat nodig achten.

Tijdens deze periode is reizen tussen regio's toegestaan, op voorwaarde dat mensen vrienden en familie bezoeken. Sociale bijeenkomsten op kerstavond, eerste kerstdag, oudejaarsavond en nieuwjaarsdag zijn beperkt tot 10 personen. En in tegenstelling tot veel Europese landen omvat deze limiet wel kinderen.

De huidige avondklok wordt ook verlengd tot 01:30 uur op kerstavond en oudejaarsavond.

Spaanse families vieren traditioneel het Feest van de Drie Koningen met een parade op 5 januari, maar de regering heeft aanbevolen om geen vieringen te houden.

Oostenrijk: massa-testen
Oostenrijk kwam op 7 december uit zijn tweede nationale lockdown en de beperkingen werden vervolgens voor Kerstmis versoepeld. De uren van een landelijke avondklok werden teruggebracht tot 20.00 uur en 06.00 uur, terwijl niet-essentiële winkels en andere bedrijven werden heropend.

Restaurants en bars blijven tijdens de feestdagen echter voor alles behalve afhaalmaaltijden gesloten. De traditionele kerstmarkten van het land zijn ook gesloten.

De meeste kerstmarkten zijn geannuleerd, maar eentje in Beieren, Duitsland pakt uit met een "drive-thru".

Hotels zijn ​​alleen open voor zakenreizigers. Bezoekers uit landen met meer dan 100 gevallen per 100.000 - waaronder Duitsland en Italië - zullen 10 dagen in quarantaine moeten.

De regering heeft ten minste zeven miljoen antigeentests besteld en vrijwillige massatests zijn landelijk uitgerold.

Rusland: isolatie oudere mensen
In Rusland vinden de belangrijkste feestelijkheden meestal plaats op oudejaarsavond, waarbij veel mensen de hele nacht feesten houden. Maar in de afgelopen twee decennia is er een toename geweest in het vieren van Kerstmis, wat de orthodox-christelijke meerderheid van het land op 7 januari markeert.

Toch zullen beperkingen de vieringen tijdens de vakantieperiode waarschijnlijk temperen. In de hoofdstad Moskou kondigden ambtenaren nieuwe maatregelen aan die tot 15 januari duren. Deze omvatten vroege sluitingstijden voor restaurants en cafés en een capaciteitslimiet van 25% in bioscopen en theaters. Ook bewoners van 65 jaar en ouder en mensen in risicogroepen moeten tot die datum zichzelf isoleren.

Het feestelijke straatfestival dat een maand duurt, wordt waarschijnlijk ook geannuleerd, melden lokale media. Andere regio's hebben zelf soortgelijke beperkingen ingevoerd.

Het komt nadat gezondheidsfunctionarissen hebben gewaarschuwd dat de situatie onstabiel blijft en dat de epidemie nog geen hoogtepunt heeft bereikt in het hele land. Het aantal virusgevallen is de afgelopen weken enorm toegenomen en op 26 november werd een dagelijks record opgetekend.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April