Nederland vijf weken op slot
15 Dec 2020, 04:41
foto
Sommige Nederlandse steden hebben grote aantallen 'kerstinkopers' gezien. (Getty Images)


De Nederlandse premier Mark Rutte zegt dat het land gedurende vijf weken, van 15 december tot 19 januari, in een strikte lockdown gaat. Alle scholen, niet-essentiële winkels en vele andere openbare gelegenheden en ruimtes, zullen sluiten. Burgers is verteld om tot half maart geen niet-essentiële reizen naar het buitenland te boeken.

De beperkingen worden iets versoepeld voor de drie dagen van Kerstmis, wanneer Nederlandse huishoudens drie in plaats van twee gasten mogen, kinderen onder de 13 niet meegerekend. Rutte hield zijn toespraak terwijl demonstranten buiten zijn kantoor schreeuwden en fluitconcerten hielden.

"We moeten door deze zeer zure appel bijten voordat de zaken beter worden. En ja, ze zullen beter worden. Er komt een tijd dat het coronavirus achter ons ligt, dat ons leven weer normaal zal zijn", zei hij. "Het zal niet nu, of over een week of een maand zijn. Maar met het vaccin wordt 2021 inderdaad een jaar van hoop en licht aan het einde van de tunnel."

De aankondiging komt voort uit bezorgdheid over de toename van het aantal infecties in het land, waarbij onlangs op één dag ongeveer 10.000 infecties werden geregistreerd. In het weekend vroeg een aantal Nederlandse steden mensen weg te blijven, omdat op de foto's winkels vol 'kerstinkopers' te zien waren.

Wereldwijd zijn er meer dan 50,7 miljoen mensen geïnfecteerd met het coronavirus en zijn meer dan 1,3 miljoen mensen bezweken aan de infectie. Sinds de infectie een jaar geleden voor het eerst werd geïdentificeerd in China, zijn er in meer dan 210 landen en gebiedsdelen infecties gerapporteerd.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April