Yepi Mi! Hoe zoek ik hulp voor mentale problemen?
14 Dec 2020, 08:36
foto
De stappen die gevolgd moeten worden om hulp te krijgen van specialisten via een verwijsbrief van de huisarts.


(Aangeboden)

Dit jaar is de wereld wederom herinnerd aan het belang van gezondheid en de enorme rol van de gezondheidszorg in ons leven. Er wordt gezegd dat gezondheid wel het allerbelangrijkste in het leven is. Hierachter zit er voldoende waarheid. Echter, hoeveel tijd en aandacht besteden wij aan onze gezondheid?

Een voorbeeld hiervan is pijn. Fysieke pijn is namelijk een ervaring van buitengewoon discomfort of een oncomfortabel of onprettig gevoel in het lichaam door schade, wat ervoor zorgt dat een persoon lijdt. Het is onprettig en is een teken voor ons lichaam om helen tot een prioriteit te maken. Bij een griepje of lichaamspijnen, stappen we zo naar de huisarts voor hulp en denken wij er niet veel over als er medicijnen worden voorgeschreven. Maar wat als wij psychologische pijn ervaren?

Een goede mentale gezondheid is volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) een staat van welzijn waarbij het individu bewust is van zijn/haar eigen bekwaamheid en vermogens, waarbij het individu kan omgaan met de normale levensstress, waarbij het individu productief en vruchtdragend is in zijn/haar werk en in staat is bij te dragen aan de maatschappij. En wij kennen wel allemaal een moment waarop wij ons niet in een staat van welzijn bevonden. Hoe komt het dan dat mensen psychologische pijn dragen zonder dat zij er hulp voor vragen? Redenen hiervoor zijn vaak te weinig kennis, taboe, stereotypering of angst voor wat anderen zullen denken. De psycholoog en de psychiater zijn toch alleen voor gekke mensen?

Wij van Mental Health Suriname, een organisatie die zich voornamelijk richt op het creëren en vergroten van het bewustzijn over de mentale gezondheid in Suriname, vinden het noodzakelijk om binnen de Surinaamse samenleving het mentale stigma te verbreken en de afstand tussen het individu en de psycholoog te verkleinen. Hulp zoeken is geen teken van zwakte. Psychologen en orthopedagogen staan gereed om mensen te helpen met allerlei problemen; hetzij problemen in de relationele sfeer, seksuele problemen, agressie, angst, paniekaanvallen, obsessief compulsief gedrag, depressie, hallucinatie en wanen, stress en trauma, dissociatie, eetstoornissen, slaap- en concentratieproblemen, zelf conflict, problemen in de opvoeding, ontwikkelings- en leerproblemen, gedragsproblemen, ADHD, werkproblemen, burn-out, persoonlijke groei, zelfacceptatie, zelfverzekerdheid, motivatie enzovoort. Een van de manieren waarop wij dit doel willen bereiken is door informatie te verschaffen over de stappen die jij kan ondernemen om een psycholoog of orthopedagoog te bezoeken.

Dit zijn de stappen!
Stap 1: De huisarts
Bespreek het probleem met je arts en vraag naar een verwijsbrief. Vraag de arts ook naar informatie over de mogelijkheden die jouw verzekeraar biedt. Het gesprek tussen jij en jouw arts is confidentieel, dus je hoeft je geen zorgen te maken. Indien je als particulier de psycholoog wil bezoeken, kan je deze stap overslaan.

Stap 2: Psycholoog vinden
Ga opzoek naar een beschikbare psycholoog. Heel vaak heeft de huisarts een suggestie, maar een complete lijst van psychologen en orthopedagogen kun je ook vinden op onze Facebookpagina, de website van de SVPO en het SZF.
Psychologen: https://www.facebook.com/notes/2619481778301670
Orthopedagogen: https://www.facebook.com/notes/636103173729623

Stap 3: Afspraak maken
Meld je telefonisch aan bij de psycholoog en maak een afspraak voor een consult. Hierbij wordt er meestal gevraagd naar een korte beschrijving van het probleem.

Stap 4: Verwijsbrief
Neem je verwijsbrief mee naar het consult.

Stap 5: Bijdrage
Houd rekening met een eigen bijdrage. Deze kan verschillen per psycholoog en verzekeraar. En
uiteraard: zorg ervoor dat je de psycholoog werkelijk bezoekt!

Wil je meer weten over Mental Health, psychologen en orthopedagogen in Suriname? Volg ons op Facebook en Instagram op Mental Health Suriname. Your Mental Health matters!

Cumberbatch D., Alidjan M., Illes K., Paal C., Sylvester D. & Voigt K.
Mental Health Suriname (MHS) mentalhealthsu@gmail.com
Advertenties