Landen gaan harder optreden tegen illegale goudhandel
13 Dec 2020, 12:40
foto
Een verkoper toont een klant gouden sieraden in een winkel in de Gold Souq (goudmarkt) in Dubai, de Verenigde Arabische Emiraten. (Archieffoto Reuters)


Elf handelsknooppunten voor goud, waaronder de Verenigde Arabische Emiraten, hebben hun steun uitgesproken voor een initiatief van 's werelds meest invloedrijke autoriteit op de goudmarkt om de regulering van kwesties als het witwassen van geld en onethische goudwinning te verbeteren. De London Bullion Market Association (LBMA) zei vrijdag dat de autoriteiten in de elf hubs positief hadden gereageerd op een brief die het vorige maand had gestuurd met daarin de wettelijke normen.

In de brief, gerapporteerd door Reuters, stond dat als een centrum de normen niet zou handhaven, de LBMA de edelmetaalraffinaderijen die het erkend heeft ervan zou kunnen weerhouden edelmetaal van hen te accepteren. Dat zou hun toegang tot de reguliere internationale edelmetaalmarkt in feite blokkeren, omdat grote banken die de goudhandel domineren, de neiging hebben om alleen in metaal te handelen van door LBMA geaccrediteerde raffinaderijen.

In de LBMA-brief werd de ontvangers gevraagd om hun steun te betuigen vóór 11 december en tegen eind januari een implementatieplan te delen.

"Nationale autoriteiten en andere vertegenwoordigende organen hebben hun bereidheid uitgesproken om met LBMA samen te werken", aldus een verklaring. "Niemand heeft kritiek geuit."

"We verwelkomen dit initiatief", zei de minister van Economie van de VAE, Abdullah bin Touq al-Mari, in een verklaring aan Reuters. "Het is een welkome extra stap om de potentiële risico's in toeleveringsketens van edelmetalen beter te begrijpen en aan te pakken." Hij zei dat de VAE "toegewijd was aan het verankeren van de hoogste internationale standaarden" en een "goede levering" -standaard voor goudmarktdeelnemers zou ontwikkelen.

Hij stelde ook dat het een commissie zou oprichten om toezicht te houden op de nationale strategie tegen het witwassen van geld en het financieren van terrorisme. Hij noemde dit een "cruciale nationale prioriteit".

De VAE is één van 's werelds grootste handelsknooppunten voor goud. Het importeert bijna 1.000 ton goud per jaar - ter waarde van ongeveer US$ 60 miljard tegen huidige prijzen - en exporteert edelmetaal ter waarde van miljarden dollars naar door de LBMA geaccrediteerde raffinaderijen.

De Financial Action Task Force (FATF), een intergouvernementele antiwitwasmonitor, heeft kritiek geuit op haar controles, evenals niet-gouvernementele organisaties (ngo's).

LBMA-regels verbieden raffinaderijen om goud te verwerken uit bronnen die bijdragen aan schendingen van de mensenrechten, conflicten, misdaad of aantasting van het milieu. De normen zijn gebaseerd op normen die zijn opgesteld door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

De LBMA stuurde haar brief aan autoriteiten naar China, Hong Kong, India, Japan, Rusland, Singapore, Zuid-Afrika, Zwitserland, Turkije, Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Het zei dat sommige respondenten in hun brief hun bezorgdheid uitten over de tijdlijn en dat het inzag dat verschillende centra met verschillende snelheden kunnen bewegen.

Eén centrum had nog niet gereageerd, maar dat werd verwacht, zei de LBMA, die weigerde te zeggen welke.

Jaarlijks worden honderden tonnen goud opgegraven door kleinschalige en ambachtelijke mijnwerkers die vaak onder moeilijke en ongereguleerde omstandigheden werken. Netwerken voor goudsmokkel zijn miljarden dollars waard.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April