VS: Eerste ronde Covid-19-vaccinatie begint maandag
13 Dec 2020, 08:37
foto
Het aantal dagelijkse aantal Covid-19-doden in de VS is sinds vorige maand sterk gestegen.


Het Amerikaanse publiek zal vanaf maandag het Pfizer/BioNTech coronavirusvaccin krijgen. Het vaccin is goedgekeurd voor gebruik in noodgevallen. De eerste drie miljoen doses van het vaccin zouden dit weekend "naar alle staten" worden verzonden, zei generaal Gustave Perna, die toezicht houdt op de distributie.

Het vaccin biedt tot 95% bescherming tegen Covid-19 en werd door de Food and Drug Administration (FDA) als veilig beschouwd. De VS registreerde gisteren, zaterdag, een dagelijkse tol van 3.309 Covid-gerelateerde sterfgevallen. Het cijfer, gerapporteerd op de website van Johns Hopkins University, is het hoogste totaal op één dag waar ook ter wereld. Het aantal Covid-19-doden in de VS is sinds november sterk gestegen.

De FDA die onder grote druk van de regering -Trump stond om het noodgebruik van het Pfizer/BioNTech-vaccin goed te keuren, gaf vrijdag groen licht. De voedselveiligheidswaakhond zei dat de stap een "belangrijke mijlpaal" was in de pandemie.

Een massale inenting met doses van hetzelfde vaccin is al begonnen in het Verenigd Koninkrijk (VK).

Tijdens een persconferentie op zaterdag zei Gen Perna - die sprak voor de vaccinatiecampagne Operatie Warp Speed ​​van de Amerikaanse regering - dat doses van het vaccin in zeecontainers zouden worden verpakt voor transport "binnen 24 uur".

"Ik verwacht dat 145 locaties in de Verenigde Staten het vaccin op maandag ontvangen, nog eens 425 locaties op dinsdag en de laatste 66 locaties op woensdag", zei hij, eraan toevoegend dat de distributie van volgende week de eerste levering van het Pfizer/BioNTech-vaccin zou voltooien. De eerste bezending dekt ongeveer drie miljoen mensen.

Generaal Perna vertelde de verslaggevers dat hij er "100% zeker" van was dat de doses "die nodig waren om de vijand Covid te verslaan" veilig zouden worden vervoerd. Hij waarschuwde echter dat, hoewel het een week van vooruitgang was, "we pas klaar zijn als elke Amerikaan toegang heeft tot een vaccin".

Het Pfizer-vaccin heeft al wettelijke goedkeuring gekregen in het VK, Canada, Bahrein en Saudi-Arabië. Net als die landen wordt van de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten verwacht dat ze voorrang geven aan gezondheidswerkers en bewoners van verzorgingstehuizen voor de eerste doses. Meer Amerikanen buiten de groepen met de hoogste prioriteit zullen het vaccin waarschijnlijk in januari kunnen krijgen, en de algemene beschikbaarheid wordt verwacht in april.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April