Brazilië: Weerstand tegen Chinese Covid-19-vaccin groeit
13 Dec 2020, 04:49
foto
President Jair Bolsonaro zei in november dat hij geen enkele Covid-19-vaccin zou nemen. (Foto: AP0


Het aantal Brazilianen dat geen Covid-19-vaccin wil nemen, is deze week toegenomen tot 22%. In augustus was dat aantal nog 9%. De meeste Brazilianen zeiden dat ze een in China gemaakt vaccin niet zouden accepteren. Dat blijkt uit een nieuwe peiling die zaterdag is gepubliceerd.

De uitspraken van president Jair Bolsonaro hebben geleid tot een bredere terughoudendheid. Uit het onderzoek van enquêteur Datafolha bleek dat 73% van de respondenten van plan is om een ​​poging te wagen en 5% niet weet of ze dat zullen doen, vergeleken met respectievelijk 89% en 3% in augustus.

Eind vorige maand zei Bolsonaro dat hij geen enkel coronavirusvaccin zou nemen dat beschikbaar komt. Bolsonaro, één van 's werelds meest prominente coronavirus-sceptici, zei dat weigeren zijn 'recht' was. Hij uitte zijn scepsis specifiek over het vaccin dat is ontwikkeld door Sinovac in China en geproduceerd is in samenwerking met het Butantan Institute van de deelstaat Sao Paulo.

Volgens Datafolha zou slechts 47% van de deelnemers een in China gemaakt vaccin nemen, terwijl 50% zei dat ze het niet zouden nemen en 3% zei dat ze nog geen besluit hadden genomen.

De cijfers lieten een verband zien tussen het afwijzen van vaccins en het vertrouwen in president Bolsonaro. In totaal 33% van de mensen die zeiden dat ze Bolsonaro altijd vertrouwen, zijn niet bereid om een ​​poging te wagen, tegenover 16% van degenen die zeggen dat ze de president nooit zouden vertrouwen.

Brazilië heeft het op twee na hoogste aantal Covid-19-gevallen ter wereld, met meer dan 6,8 miljoen infecties sinds het begin van de pandemie. Er zijn ook meer dan 180.000 mensen omgekomen - het op één na hoogste aantal doden wereldwijd, na de Verenigde Staten.

Bolsonaro was één van de meest prominente sceptici van Covid-19 onder wereldleiders, waarbij hij herhaaldelijk de ernst van het virus bagatelliseerde, kritiek had op lockdowns en onbewezen remedies aanbood.

Ondertussen hebben gezondheidsdeskundigen onlangs de schijnbare pogingen van Bolsonaro om controle uit te oefenen op de onafhankelijke gezondheidsregelgevers van het land, Anvisa, bekritiseerd, omdat ze zich zorgen maken over de goedkeuring van een vaccin. Op 12 november nomineerde Bolsonaro een gepensioneerde soldaat zonder achtergrond in medicijnen of vaccinontwikkeling, Jorge Luiz Kormann, om één ​​van Anvisa's vijf directeursposten in te vullen. Kormann zou een eenheid leiden die verantwoordelijk is voor het goedkeuren van vaccins.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March