VN-chef: Verklaar 'klimaatnoodsituatie' in landsdelen
12 Dec 2020, 22:46
foto
Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, spreekt tijdens een persconferentie op het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York City, New York. (Foto: Reuters)


Wereldleiders zouden in hun land gebieden van "klimaatnoodsituatie" moeten afkondigen om actie te ondernemen om catastrofale opwarming van de aarde te voorkomen. Dat heeft de VN-secretaris-generaal Antonio Guterres vandaag, zaterdag, gezegd tijdens zijn openingstoespraak op een klimaattop.

Op de vijfde verjaardag van het klimaatakkoord van Parijs in 2015 zouden meer dan 70 wereldleiders de eendaagse virtuele bijeenkomst toespreken om een ​​momentum te creëren voor veel zwaardere bezuinigingen op de uitstoot van opwarming van de aarde.

"Kan iemand nog steeds ontkennen dat we met een dramatische noodsituatie worden geconfronteerd?" vroeg Guterres via video. "Daarom roep ik vandaag alle leiders wereldwijd op om in hun land een klimaatnoodtoestand af te kondigen totdat koolstofneutraliteit is bereikt."

Guterres zei dat economische herstelpakketten die in de nasleep van de coronaviruspandemie werden gelanceerd, een kans waren om de overgang naar een koolstofarme toekomst te versnellen, maar waarschuwde dat dit niet snel genoeg gebeurde. "Tot dusverre geven de leden van de G20 50% meer uit aan hun stimulerings- en reddingspakketten aan sectoren die verband houden met de productie en consumptie van fossiele brandstoffen, dan aan koolstofarme energie", aldus Guterres.

"Dit is onaanvaardbaar. De biljoenen dollars die nodig zijn voor het herstel van Covid is geld dat we van toekomstige generaties lenen, ”zei hij. "We kunnen deze middelen niet gebruiken om beleid vast te leggen dat toekomstige generaties met een berg schulden op een gebroken planeet belast."

Vrijdag kondigde Groot-Brittannië, mede-gastheer van de top, aan dat het op de top zou beloven de directe overheidssteun voor overzeese projecten voor fossiele brandstoffen stop te zetten, met als doel soortgelijke stappen van andere landen aan te moedigen om een ​​verschuiving naar schonere energie te versnellen.

De Britse premier Boris Johnson vertelde de top dat landen zouden kunnen samenwerken om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen radicaal te verminderen, de landbouwpraktijken te veranderen en het proces te keren waarmee de mensheid eeuwenlang de planeet hult in "een giftige theemuts" van broeikasgassen. "En tegelijkertijd kunnen we honderdduizenden banen creëren, miljoenen banen, over de hele wereld terwijl we collectief herstellen van het coronavirus", zei Johnson.

Diplomaten kijken naar toespraken op de top voor tekenen van aanzienlijk sterkere klimaatbeloften van landen als China, India en Japan.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April