Brazilië: Mijnbedrijf Samarco herstart na dambreuk
12 Dec 2020, 13:31
foto
De modderstroom die door de dambreuk werd veroorzaakt, heeft gebouwen in het dorp in Bento Rodrigues verwoest. Daar was ook een school bij. (Archieffoto: Reuters)


Het Braziliaanse mijnbouwbedrijf Samarco is van plan om de activiteiten eind december weer op te starten. De heropstart komt vijf jaar nadat een dam 19 mensen het leven kostte en resulteerde in de ergste milieuramp ooit in Brazilië.

Samarco Mineracao SA, een joint venture tussen BHP Group en Vale SA, zei dat het was begonnen met de ingebruikname van het Germano Complex in de stad Mariana. Het zou beginnen met de opstart van twee hoofdfabrieken en een nieuwe fabriek om afval uit de mijnbouw te filteren.

De productieactiviteiten zouden in de tweede helft van december serieus moeten beginnen in het Ubu-complex, waar het bedrijf ijzerertspellets produceert, zei het in een verklaring. Het bedrijf verwacht in eerste instantie te werken op 26% van de capaciteit, wat neerkomt op 30,5 miljoen ton ijzerertspellets per jaar, zei het in een afzonderlijke verklaring aan Reuters.

Samarco is in de jaren sinds de ramp van november 2015 onderworpen aan uitgebreide rechtszaken. In januari 2019 brak ook een nabijgelegen dam in Brumadinho die volledig eigendom was van Vale, waarbij 270 mensen om het leven kwamen.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March