Balak: Bestaanszekerheid winkeliers in gevaar
12 Dec 2020, 06:39
foto
Een blik sardines is allang geen 'eerste hulp' meer. Er moet voor zo een blik meer dan SRD 40 worden neergeteld.


De Vereniging van Winkeliers vraagt aandacht van de regering voor de situatie waarin winkeliers zijn terechtgekomen. Hoge inkoopprijzen, een schaarste aan kleingeld, stijgende kosten voor de huur en operationele kosten, diefstallen en berovingen zijn enkele van de zaken die het draaien van de winkel haast onmogelijk maken. De vereniging wil dat de overheid ook de verkoopprijzen en vervaldata bij de importeurs en leveranciers controleert. Zij vraagt dat de politie vaker bij de winkels langsgaat om de veiligheid te helpen garanderen.

“Men scheldt ons elke dag uit,” merkt Darwesh Balak van de winkeliersvereniging op tegenover Starnieuws. “Er zijn dagelijks  meningsverschillen met klanten over de prijzen, maar het is echt niet onze schuld. We kopen tegen verschillende prijzen in bij verschillende leveranciers. En zij werken niet allemaal met de unificatiekoers. Onze winstmarge is gesteld op 20 tot 25 procent. Sommige van ons blijven daaronder, om toch nog wat te verkopen. We krijgen ook te maken met producten die snel gaan vervallen. Daarom kunnen we ook niet veel meer verkopen dan wat we ingekocht hebben. Anders a san’ o pori fos’ a serie. De koopkracht is al sterk gedaald.” De vereniging adviseert haar leden om niet te veel in te kopen en om beter te letten op de vervaldata van de producten.

Balak merkt op dat niet alle winkeliers zich aan de regels houden. “Maar je kunt wel begrijpen waarom hun prijzen zo hoog zijn. Daarom roepen we de regering op, met name het ministerie van Economische Zaken, om niet alleen de winkeliers te controleren maar ook de importeurs en leveranciers. Als we zo hoog inkopen kunnen we onmogelijk voor minder gaan verkopen. We hebben ook nog lopende kosten te dekken. De covidsituatie laat de kosten ook oplopen. Want iedereen die een winkel binnengaat moet het lichaamstemperatuur laten opmeten en de handen ontsmetten. Dat kost uiteindelijk aardig wat geld. Het ministerie moet bij de importeurs en leverancier ook de vervaldatum van de producten controleren. Dat zorgt voor veel problemen.”

De schaarste aan kleingeld zorgt ook voor problemen bij het afrekenen. Sommige winkeliers geven daarom een ‘kleinigheid’ aan de klant mee in de vorm van een snoep of koekje. Betalen met de pinpas is niet altijd mogelijk, geeft Balak aan. De vereniging vraagt ook medewerking van de politie. “We hopen op meer surveillance van de politie bij de winkels voor de veiligheid van de winkeliers én de klant,” geeft Balak aan. Hij voegt eraan toe: “Kijk, deze regering is er pas. We geven haar alle ruimte om de economie gezond te maken. Maar ze moet nu wel iets voor ons doen want de bestaanszekerheid van de winkeliers is in gevaar.”

René Gompers

Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April