Legaal verblijvende Cubanen terug naar Paramaribo
11 Dec 2020, 15:56
foto
De illegale Cubanen zijn voorlopig nog te South Drain.


De autoriteiten zijn al enkele dagen bezig de Cubanen die al anderhalve week bivakkeren te South Drain te verplaatsen. Zo worden degenen die in het bezit zijn van legale verblijfsdocumenten met begeleiding teruggebracht naar hun verblijfplaatsen in Paramaribo. Er is een strikte controle gedaan alvorens de Cubanen terug worden vervoerd naar hun woonplekken.

De verplaatsing geschiedt in kleine groepen van 12 tot 15 personen. Intussen zijn al meer dan 100 Cubanen weg van South Drain waar ze aanvankelijk de oversteek wilden maken naar Guyana om vervolgens naar de VS te trekken. Ook vandaag zijn de verschillende politie en militaire diensten samen met het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing bezig met verplaatsing van de buitenlanders.

Het is nog niet duidelijk wat zal gebeuren met de bijna 200 illegalen die er nog op South Drain zijn. Buurland Guyana heeft onomwonden gezegd dat het de groep Cubanen geen toegang tot zijn grondgebied zal verschaffen. De Guyanese autoriteiten hebben de controle langs de grens ook opgevoerd. De grenzen tussen beide landen zijn sinds de uitbraak van Covid-19 in maart gesloten. Aanvankelijk zou de veerdienst morgen weer worden hervat, maar met de bivakkerende Cubanen hebben beide landen ervan afgezien.

Tot nog toe hebben de Surinaamse autoriteiten voorzien in de meest elementaire behoeften van de groep buitenlanders, waar ook vrouwen en kinderen tussen zitten. Anderhalve week terug trokken ruim 400 Cubanen met bussen naar South Drain met de intentie om de oversteek te maken. Ze kwamen tot de onsmakelijke verrassing dat de boot niet vaart en dat voorlopig zo zal blijven. Guyana hanteert net als Suriname ook Covid-19-protocollen bij binnenkomsten van migranten. Een negatieve Covid-19-test niet ouder dan 72 uur is één van de vereisten. Voor hun vertrek naar South Drain was de groep massaal naar het Bureau voor de Openbare Gezondheidsdienst (BOG) getrokken voor een Covid-19-test. Ook daar moesten ze onverrichter zake terug, omdat BOG allen testen afneemt van mensen met symptomen.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April