27 meter hoge kerstboom staat al op Plein
10 Dec 2020, 01:46
foto
De enorme kerstboom op het Onafhankelijkheidsplein is al opgezet. De boom wordt verder opgetuigd, waarna op 16 december de lichtjes officieel aangemaakt zullen worden. (Foto: René Gompers)


Op het Onafhankelijkheidsplein is stilletjes Surinames grootste kerstboom verrezen. Als alles volgens plan verloopt, zullen op 16 december de lichten officieel worden aangemaakt. “De boom geeft extra betekenis dit jaar, extra symboliek,” merkt Ramon Jawalapersad van Roeli’s Lighting en Decor op. “Door de covid-situatie en de crisis, hebben we echt wat verlichting nodig.”

Het aansteken van de lichten is de laatste jaren een officieel evenement geworden. Hiermee wordt kersttijd vanuit het Plein in Suriname ingeluid. De organisatie ligt dit jaar in handen van het kabinet van de First Lady. Het ligt in de bedoeling dat de rest van het Plein ook wordt versierd. “Als we de boom niet zouden plaatsen zou het sneu zijn,” merkt Jawalapersad op. “Met de Covid, hebben we zeven maanden lang geen vreugde gehad. We hebben geen lobi gehad van de natuur. A man straf unu. Maar met die verlichte boom, ye shi wan kleine verlichting, een beetje vreugde. Misschien ook het begin van een verlichte situatie.”  

Er wordt hard gewerkt op het Plein. Tot de kruin, waar de ster van David rust, is de boom ruim 27 meters hoog. Het is nog steeds de hoogste boom in de regio, benadrukt Jawalapersad. Een aantal mannen is bezig decoraties aan te brengen onder de ster. Een hoogwerker rekt zich langzaam naar de top. “Juist, drape bun!” roept iemand vanaf de grond.

René Gompers
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April