63-jarig CBB zal werken aan betere dienstverlening
10 Dec 2020, 03:38
foto
CBB-directeur Anastatia Pokie snijdt de taart aan. Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken kijkt toe. Het 63-jarig bestaan is in kleine kring gevierd. (Foto: Raoul Lith)


Directeur van het Centraal Bureau voor Burgerzaken, Anastatia Pokie, weet dat de samenleving niet tevreden is met de dienstverlening. "Wij willen werken aan verandering," zei ze woensdag bij de viering van het 63-jarig bestaan van CBB.  Zij geeft aan een situatie te willen hebben die beantwoordt aan de hedendaagse ontwikkelingen als het gaat om bevolkingsadministratie. Ook de systemen en processen van CBB zijn aan verandering toe, merkte Pokie op.

CBB in transformatie, W’o kenki a tori is de slogan van de promotiecampagne van CBB voor de komende periode. Pokie geeft aan dat hiermee het bureau zijn deel wil doen om de samenleving zo goed mogelijk te voorzien van informatie. “De bevolkingsadministratie is een ingewikkeld ding. We hebben de samenleving ook nodig om ervoor te zorgen dat ze de juiste adressen en gegevens opgeeft. Want het is immers de samenleving die CBB voedt met informatie”.

De CBB-directeur geeft aan dat met het personeel verder gewerkt zal worden aan klantvriendelijkheid. Ook zullen de medewerkers op regelmatige basis getraind worden zodat zij de juiste informatie kunnen verstrekken aan burgers, waardoor er gesproken kan worden over klantgerichtheid. “Uiteindelijk moeten we werken aan een CBB waartegen je U moet zeggen”. Volgens Pokie is het beeld dat de samenleving heeft van CBB niet altijd de juiste weergave.  Ze merkt op dat het personeel zich toch inzet om de dienst te garanderen.

Het is de bedoeling dat CBB binnenkort komt met programma’s waarbij de samenleving wordt ingelicht over de bevolkingsadministratie. “Als je de samenleving op de hoogte stelt van deze belangrijke zaken gaat zij het ook begrijpen en waar nodig begrip tonen”. Pokie stelt dat middels de programma’s de gemeenschap ook door zal hebben hoe belangrijk haar bijdrage is binnen het geheel. Ze hoopt dat binnen een jaar als het aankomt op klantvriendelijkheid, de samenleving een ander beeld zal hebben van CBB. Ook wat betreft de lange rijen moeten er dan veranderingen te merken zijn.

Volgens minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken is er na 63 jaar CBB veel bereikt maar staan er nog grote uitdagingen te wachten. “Verdere modernisering van CBB, verbetering van werkomstandigheden van het personeel en verbetering van de dienstverlening van CBB,” somde Somohardjo enkele uitdagingen op. Als volgens hem niet afdoend op deze uitdagingen antwoord gegeven wordt, gaat dit zich uiten in lange wachttijden, lange rijen en een systeem dat traag werkt.

“Het goede nieuws is dat we over een goed en nieuw directieteam beschikken met het hart op de juiste plaats en de ernst van de knelpunten kent,” meent de minister. Hij zal ook erop toezien dat de dienstverlening naar de samenleving verbeterd wordt. Dit door het opzetten van moderne kantoren in de verschillende wijken waar de Bureaus voor Burgerzaken staan. Hij zal zich beijveren opdat het CBB genoeg middelen ter beschikking krijgt om zichzelf te behelpen met de dagelijkse bedrijfsvoering.

Raoul Lith
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April