Wereld herdenkt vandaag 'Dag van de Mensenrechten'
10 Dec 2020, 09:23
foto


AANGEBODEN

Vandaag 10 december 2020, herdenkt de wereld de dag van de mensenrechten. Dit evenement wordt over de hele wereld gememoreerd op verschillende wijzen, i.e. speeches, muziek, demonstraties en bezinning. De boodschap van burgers en de internationale gemeenschap staan dan vooral in het teken van respect voor alle fundamentele rechten waarop burgers aanspraak maken, en een terugblik van wat wij als mensen kunnen herstellen of beter doen.

Meestal zijn het staten, overheden en politieke gezagsdragers, die hierbij een belangrijke rol spelen in de rechtshandhaving. Maar er zijn ook niet-statelijke actoren bij die de verantwoordelijkheid dragen voor vele mensenrechtenschendingen van burgers, denkt u maar aan de schendingen ten tijde van gewapende conflicten.

Het thema van dit jaar is 'Recover Better. Stand up for Human Rights'. De keuze van dit thema is sterk beïnvloed door de in 2020 opgedoken pandemie, het coronavirus, dat praktisch alle landen in de wereld heeft geraakt, en inmiddels meer dan 67 miljoen burgers heeft besmet en een dodental van 1.6 miljoen heeft achtergelaten.

Desalniettemin staat de algemene, essentiële boodschap overeind, die is dat de mens zich niet laat ontmoedigen door verwoestende catastrofes als de Covid-19-pandemie. Het belang van het opkomen voor je vrijheden, zoals vrije meningsuiting, demonstraties om je gevoelens en meningen te kunnen uiten, kritiek op meningen van een ander, recht op een eerlijk proces, door een onafhankelijke rechter, zijn basisrechten, die in een democratische rechtsstaat diep zijn verankerd. Dat zijn de grondrechten van burgers vervat in de grondwet en andere wetten, die een staat het karakter geven van beleving van waarachtige democratie, waarvoor de overheid de voornaamste hoeder is.

Het is teleurstellend dat indien men in de wereld rondkijkt, dat grove mensenrechtenschendingen nog steeds aan de orde van de dag zijn, en zelfs in ergere vormen worden uitgevoerd. Hier is de samenleving zelve, u als burger om een einde te maken, door collectief en individueel uw stem te laten horen. Onrecht moet nimmer worden geaccepteerd, zelfs als er een hoge prijs voor wordt betaald.

De Hoge Commissaris voor Mensenrechten (OHCHR), heeft een belangrijke rol te vervullen bij het in standhouden en toezicht houden op staten, opdat burgers hun rechten krachtens hun nationale en internationale rechtsinstrumenten, die zij ter beschikking hebben, kunnen beleven. De overheid heeft een belangrijke rol om de samenleving van deze mogelijkheden op een gedegen manier te informeren. Maar ook dat de overheid zelf deze instrumenten ondertekent, en daarmee onderdeel maakt van haar interne rechtsorde, van het geheel van formele normen en waarden. Burgers kunnen dan een beroep doen, en zijn dan ook nationaal en internationaal beter beschermd.

Het is tijd dat politieke gezagsdragers en verantwoordelijken die geroepen zijn om burgers van deze rechtsgaranties te voorzien, en bescherming te bieden, deze ook serieus nemen. De overheid zou haar burgers betere toegang bieden tot klachtenprocedures, toegang tot mensenrechten instituten, rechts- en orde handhavers, de oprichting van onafhankelijke, op mensenrechten toegesneden instituten, om zodoende de rechtsbescherming van burgers, inclusief klachtenprocedures, robuust te maken. De overheid zal zich controleerbaar moeten houden, de rol van de democratie en de volksinspraak zal in wisselwerking en in een belangrijk evenwicht tot elkaar moeten functioneren. 

Veel wordt met de mond beleden als het aankomt op de mensenrechten van burgers, de rechtsstaat en democratie. Vaak is dit lippendienst en vaak speelt de machtsmonopolie een dominante en ongerechtvaardigde rol, in de instandhouding van de fundamentele vrijheden van burgers, waartoe de grondwet trouwens alle ruimte biedt. Het zijn de handhavers die de verankering van de rechtsorde, middels acties als capaciteitsversterking, voorlichting, kennisoverdracht, wetenschappelijke ontwikkeling, rechtsontwikkeling, disseminatie van training over de rechten van zijn burgers, belangrijke standaarden kunnen uitzetten en demarcaties aangeven, over het toelaatbare en ontoelaatbare in een democratische rechtsstaat.

Deze dag van 10 december 2020, is wederom een moment van bezinning, van terugblik en van vooruitzicht. Het is de natie die gestoeld is op de aspiraties en geest van een waarachtige grondwet, waarin de rollen van de drie machten, zo heilig zijn vervat, namelijk een onafhankelijke, vertrouwenwekkende rechtsspraak en de samenspel of wisselwerking tussen de wetgevende en uitvoerende macht, die elkaar in balans behoren te houden en politieke controle uitoefenen, en waarin de stem van de natie een belangrijke ruimte heeft.

De zinsnede 'Stand up for Human Rights' in het gekozen thema spreekt dan voor zich, een gerichte boodschap aan volkeren om nimmer schendingen van mensenrechten, zoals  onderdrukking, exploitatie, folteringen, misdaden tegen de mensheid, om enkele voorbeelden te noemen, onverzettelijk over je heen te laten komen!

Mr.Drs.Sardhanand Panchoe
(Op persoonlijke titel)

Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April